atom

Még négyszer szállnak az űrbe a fehér hátú és fekete hasú orbiterek

2010.02.10. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Még négyszer szállnak az űrbe a fehér hátú és fekete hasú orbiterek Tovább

Hétfőn fellőtték az Endeavour űrsiklót, ezzel megkezdődött a visszaszámlálás, ugyanis 2010-ben kivonják a forgalomból az általam favorizált orbitereket (jelen esetben űrsiklókat). Még négy űrreplést terveznek az Endeavour, a Discovery és az Atlantis siklóval.

Már volt egy hosszabb bejegyzésem az űrsiklókról, még tavaly szeptemberben publikáltam rövidke dolgozatom nektek, melyben leírtam, hogy mennyire tudok rajongani például az űrsiklókért. Amikor sokat olvasok, sok fotótot látok egy olyan témáról, ami érdekel, s ha ez a téma még kissé megfoghatatlannak is tűnik a maga valójában (hiszen az űrbe mégsem jut el csak úgy az ember, de egy űrsikló fellövését sem egyszerű megnézni), akkor tudok lassan-lassan 'rajongani':P Eme kis dolgozatom ide kattintva elérhető.

Szóval hétfőn fellőtték az Endeavourt, vannak róla csodás fotók és videó is a cikkben, amit írtam róla, ide kattintva olvasható/megtekinthető, miegymás... Még négy fellövés követi a hétfői Endeavour missziót, a Discovery megy először, az Atlantis másodikként, majd az Endeavour, s végül az utolsó aranylövésnek ismét a Discoveryt küldik fel, a tervek szerint. Ezután majd Szojuzoznak az amcsik az oroszokkal, majd üzembe állítják pár év múlva az Oriont, ami megint olyan lesz, mint régen az Apollo, tehát egy olyan kabinszerű bigyó egy rakéta elején és nem egy repülőgépszerű sikló egy hordozórakéta oldalán. Az új rendszer költséghatékonyabb lesz, korszerűbb, az űrsiklók pedig múzeumokba kerülnek (valószínűleg). Lassan lezárul egy korszak, én meg félig-repülőbuziként figyelemmel kísérem az utolsó felvonásokat... Tetszettek az űrsiklók és érdekesnek találtam a történetüket is, olyan repülős kinézetük van, talán ez fogott meg...

Az biztos, hogy ha a közeljövben azt mondja valaki nekem, hogy űrutazás, akkor nem egy bugócsiga formájú kabin lesz ami először eszembe jut, hanem a fehér hátú és fekete hasú orbiterek...

képek forrása

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr801742851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása