atom

Variációk egy témára - Szovjet buszmegállók

2007.12.04. 08:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
Variációk egy témára - Szovjet buszmegállók Tovább
Találtam pár képet, mely a megboldogult Szovjetunióban megálmodott buszmegállókról szól. Napjainkban fellelhető még az orosz sztyeppéken buszozva egy két ilyen (azt hiszem megengedhetem magamnak az effajta szót) műalkotás.
A korra és eszmére nagyon jellemző alkotások, itt-ott kissé a bevodkázott szürrealista, helyenként pedig a '60-as '70-es panel-minimál a jellemző. Annyira érdekesek, hogy bűn lenne nem publikálni:)

Dagadó begyű galamb vigyáz az utazóközönségre, hó, eső és napfény elől szárnyai alá bújhatunk. Erőt és monumentalitást sugároz, mint minden ami a szovjet rezsim alatt készült.


Minden ami kell, egy helyen a vöröscsillag, a sarló, a kalapács, a szibériai hidegtől és hófúvástól oltalmazó  "fülke",  mely idővel ammónia-birodalommá lész midőn 'jó' szokáshoz híven alkalmi vizeldének neveződik ki.

És még csak most jön a java...
Mintha csak egy jurtát látnánk félbevágva, vagy a Sidney operaház egyik hattyújának egy részletét. Remélhetőleg szélárnyékként szolgál és nem a széliránnyal szemben építették a szakik.


Maga Ali Ahmed Badalamabdallah sem kívánhatna jobb buszmegállót rezidenciája elé. Egy gyors ima is belefér még a félnyolcasig.


A színek, a színek kéremszépen! Csodálatos ahogy Szása ül az előtérben, erős, sötéthajú szikár orosz fiatalember jellemző ruhában, háttérben fák és egy ló. A másik oldalon már nem is látom, hogy mi van, talán egy kutya a fa alatt... Belül a gumiabroncsot leszámítva szép szimmetrikus minták találhatók.


Ha jól látom, akkor középen egy forgó kovácsoltvas (kovácsolt? talán inkább hegesztett) ajtószerűség. A mintázat szép, illik a tájba, figyeljük meg a játékot a betonnal, valószínűleg félkör vagy kör alakú lehet belül az építmény. A külső mintázat pedig MOZAIK! Nem aprózták el az aprólékosságot! Az ammóniabirodalom idővel itt is visszavág.


A kedvencem, annyira attraktív, az ilyen betondizájnra szokták azt mondani, hogy szocreál, meg komcsi. Én szeretem ezeket, az egyszerű formákat, amiket anno kihoztak a betonból, az ócska lakótelepi virágtartóktól az effajta megállókig. Bár oldalszél ellen nem véd és érdekesen nézhet ki a préri egyhangúságában, viszont deszkások szeretnék biztosan.


A másik favoritom, mintha csak az egyik panelszobát emelték volna ki valamelyik lakótelepről. Lépcsőn fellépve ütközőfal, egyszerű színek, egyszerű formák, abszolút minimál, yeah. Nehéz elképzelni bármiféle környezetet egy utópisztikus városi képen kívűl melybe probléma nélkül beleillene.


Váltakozó boltívek, kamrákat összekötő kisboltívek. Egy kisebbfajta kápolna sem díszeleghet ennyi boltívvel. Ha a hátfalat nem figyelem, akkor is van 7-8 darab. Utoljára talán egy régiépítésű pincében láttam egyszerre ennyit.


Ilyet talán még nálunk is látni. Csak nem ennyire színesen, vagy azt épp graffitik díszítik s nem Szputnyikra utaló sokszínű és inverz dicső sugarak. "Űrverseny elvtársak, űrverseny!" - gondolta magában a tervező (vagy épp gondoltatták vele)...


Kattints ide, a második részben hasonló építészeti remekek!
Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr94251631

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyan 2007.12.04. 09:17:16

az első sztem nem sas, hanem galamb. békegalamb.
a többi nagyon rendben van :DD
érdemes megnézni a megállók elött az utat, némelyik földút.

majkul 2007.12.04. 09:21:15

Mintha ezt mar lattam volna valahol.. Englishrussia?

bence 2007.12.04. 09:44:47

jahh, forrás nem ártana

Istennő · http://www.veledutaztam.hu 2007.12.04. 10:01:42

nekem bejött, akárhonnan is van...

wildgica · http://henrietta.klog.hu 2007.12.04. 10:19:37

Jahh, hát ez nagyon állat. :D Jót röhögtem. Még ilyet, még még! :D

Em 2007.12.04. 10:29:09

Az oldal cimet legalabb kiirhattad volna, ahonnan masoltad a kepeket....

nonok 2007.12.04. 11:14:32

Nagyon állati jó! Nem árt néha ilyet látni, nehogy elfelejtsék egyesek, miről szólt a kommunizmus. Nehéz elhinni, de ami nálunk volt, az tényleg csak a higított változata ugyanennek a sz@rnak. (Nem mindegy, honnan vannak a képek? Nem szedett érte pénzt, aki berakta. Én köszönöm neki)

Tommi 2007.12.04. 12:09:51

Ezek tényleg jó képek!

Atom · http://atom.blog.hu 2007.12.04. 13:22:33

Bocsátassék meg nekem, hogy nem jelöltem forrást. Kb 1 hónapja szedegettem le ezeket a képeket valami képfeltöltős siteról. Már elkezdtem utánanézni (hála az égnek) mert megvannak a sorozat többi darabjai. Forrást nem jelölök most. Következő bejegyzésben közlök mindent:)

feketefene · http://feketefene.wordpress.com/2007/12/03/ 2007.12.04. 19:24:47

nagyon jó :)

az első kedvenced olyan, mint egy startolni készülő atléta...

vigyázz, kész, rajt(ol a busz)!
süti beállítások módosítása