atom

Lajka útja - megemlékezés az ''űrkutyára''

2007.08.12. 08:02 | Atom | Szólj hozzá! 9 komment komment
Lajka útja - megemlékezés az ''űrkutyára'' Tovább
A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://astroprofspage.com/wp-content/uploads/2006/11/laika.jpg”.A szovjet Szputnyik–2 műhold fedélzetén Lajka (oroszul: Лайка; jelentése: Ugatós) kutya – fajtáját tekintve egy keverék – volt az első élőlény, amely eljutott a világűrbe. A műholdat 1957. november 3-án indították Bajkonurból. Az űrutas eredetileg Moszkva utcáin kóborolt, és a sintértelepről választották ki kísérleti alanynak. Több más néven is illették az állatot, leggyakrabban használt neve állítólag Kudrjavka (кудрявка), azaz Bodri volt. Két másik kutyával együtt rövid kiképzést kapott és 1957. november 3-án felbocsátották az űrbe a Szputnyik–2 fedélzetén. A műholdnak nem volt visszatérő egysége/képessége, ezért Lajkára egyébként is halál várt, de szovjetek sokáig azt terjesztették, hogy több napig életben volt, ám mint később bebizonyosodott, a Föld körüli pályára állás után néhány órával elpusztult. Biológiai küldetést kellett volna végrehajtson, amelyben az élő szervezet űrbéli viselkedését tanulmányozzák.
Ezt a klippet találtam a youtube-on és ahogy megnéztem kicsit elszomorított, de nem is csoda, hisz Lajka sorsa embertelen volt. Tudomány meg ez meg az, de hát akkor is. A klipp jól illusztrálja a kutya szemszögéből a dolgokat, feldolgozza érzéseit, emlékeit, akkor is, ha azok nem is így történtek...

Ha nem látnád a videót, kattints ide!
Lajka egy hétre elegendő, zselé formájú ételt kapott. Az esetleg keletkező ürülék tárolására egy, a hátsó felére erősített zsák szolgált. A kutya testére még egy hám is került, amelyet láncokkal a tartályhoz erősítettek és így arra korlátozták az állat mozgását, hogy csak felállni, leülni, vagy lefeküdni tudott. Hely híján megfordulni már nem volt lehetősége.
 http://www.videocosmos.com/images/laika.jpgA felbocsátás során, a legnagyobb gyorsulás és túlterhelés idején a kutya légzésszáma megháromszorozódott, szívverése a start előtti 103-ról 240-re gyorsult. Nagyjából 3 órányi repülés után – hozzávetőleg háromszor olyan lassan, mint a földi tesztek során – állt vissza a 100-as számra a szívverése. Az adatok arra utaltak, hogy Lajka valamicskét evett is az ételéből. Azonban nem sokkal később (nagyjából a repülés hetedik órájától) nem érkeztek életjelek a műholdról. A szovjetek eredetileg úgy tervezték, hogy egy hétnyi repülést követően mérget adagolnak Lajka ételébe és így küldik kegyes halálba az állatot, mivel a műholdat nem szerelték fel olyan eszközökkel, amelyekkel képes lett volna visszatérni a Földre. Erre azonban már nem került sor, az eb – vélhetően a műhold túlmelegedése miatt – pár órán belül elpusztult.
Tovább a poszthoz
9 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr3130380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabi 2007.10.04. 13:39:11

Küldtek volna fel inkább egy börtöntölteléket.... mint egy szerencsétlen ártatlan állatot

Bonyi Z. · http://bonyi86.blogspot.com 2007.10.04. 16:37:17

Börtöntöltelékből hőst a nagy testvérnél? Kizárt.

egy lány, aki lemondott az emberekről 2007.10.04. 20:41:37

Elkeserítő,hogy az emberi faj pusztítása már a természetet, és az állatokat is támadja!Nem értem, hogy a NASA hogy képes hősként ünnepeltetni magát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ŐK FOGYASZTJÁK A föld LEGTÖBB pénzét, ahelyett, hogy mondjuk segítenének az állatvédőknek,vagy a SZEGÉNYEKNEK, pl.:az afrikaiaknak!!!!!!!!!!Naponta percenként halnak éhen, de ez nem zavarja őket, és a tudományra hivatkozva gusztustalan állatkísérleteket hajtanak végre!!!!!!!!!!!!Ha valaki annyira ki akar menni a világűrbe, akkor tessék, lője ki magát, ne egy szerencsétlen állatot, aki meg se tudja magát védeni!!!!!!!!!!!!!Még hová süllyedünk?!Nem értem, hogy mit akar az emberiség!élőlény nélkül is ki lehetett volna lőni azt a kabint, hogyha annyira kíváncsiak voltak, mi van "kint".Amúgy az is baromság, hogy "éljünk másik bolygón, ha ezt egyszer végképp tönretesszük".NEM!Az emberiség, ha ilyen, megérdemli, hogy el is pusztuljon majd egyszer, a globális felmelegedés, és a környezetszennyezés során!Sorry, ez nem mindenkinek szól, csak az ILYEN embereknek!

Bonyi Z. · http://bonyi86.blogspot.com 2007.10.09. 14:58:00

Eltévedtél egy kicsit... Lajkát nem a NASA, hanem a szovjetek lőtték fel. Ráadásul nem most, hanem 50 éve Bajkonurból. A NASA kísérletei meg lehet, hogy sok pénzbe kerülnek, de ha nem lennének, nem lenne teflon serpenyőnk, nem lenne mikrohullámú sütőnk, nem lenne tűzálló ruhánk, nem lenne internetünk, sem számítógépünk, és még sorolhatnám... Ráadásul ki tudja, egyszer még szüksége lehet az emberiségnek arra a tudásra, amit a NASA dollármilliárdok árán ér el.

aki jobban szereti az állatokat az embereknél 2007.11.03. 14:23:46

Egyetértek "egy lánnyal,..." Igaza van ebben, amit írt. Nem egy állatot, hanem egy öngyilkosjelölt embert kellett volna az űrbe repíteni! Miért kellett szegény Lajkának meghalnia? És mi ez a zagyvaság? Hát, hazudni is muszáj? Rohadék emberek! Engem sem érdekel, ha jön a globális felmelegedés és kipusztul az emberiség! Túlszaporodtak!!
Az állatkínzókat halálra kéne ítélni!! Csak így lehetne visszaszorítani az ilyen kegyetlenséget!! Vagy nem?
Én sem hiszek abban, hogy van olyan másik bolygó, ahol letelepedhetnének az emberek. Ha lenne ilyen, azt is tönkreteszik! Az ember a Föld leggonoszabb élőlénye!! A gazdátlan állatokat elaltatják, az árva gyerekek pedig életben maradnak az intézetben és arra várnak, hogy valaki örökbefogadja őket. Erre nem gondoltak ezek a baromarcú, lelketlen emberek??? És a gazdag emberek.... Ezek is annyira gonoszak tudnak lenni, hogy nem adnak enni az éhezőknek!!
Nem érdekel, hogy az abortusz gyilkosság-e vagy sem az embereknél. EZ VAN!! Kínában olyan sokan vannak, hogy aki 1-nél több gyereket szül, megbüntetik.

NYer 2007.11.03. 16:04:29

Azt hiszem, egyáltalán nem sajnálom, hogy lemondtál rólunk. Nem vesztettünk sokat. Idióta demagóg vagy. Buta is.

Bonyi Z. · http://bonyi86.blogspot.com 2007.11.04. 13:01:33

Demagóg. Ez a megfelelő kifejezés.

Fucksee 2007.12.04. 19:50:28

Az összes kóborkutyát le kell lőni, és nem őket etetni az adónk 1 százalékából! 2 hét menhely, ha nincs új\régi gazdi, golyót neki. Vagy a kínai kolóniával felvenni a kapcsolatot.
Vagy levágni, feldolgozni őket, és mesterszakács által elkészítve, kiosztani a hajléktalanoknak. Szerintem.
Vagy esetleg államilag támogatni a kasztrálást.
A fanatikus állatvédőnek üzenve.

Dorszi 2008.03.02. 18:11:37

Fucksee.
Téged kéne levágni és odaadni a hajléktalanoknak. És inkább leszek fanatikus álatvédő, mint ilyen szánalmas, amilyen te vagy. Különben sem etetik az adód 1 százalékából, mert az adód egy százalékáról te rendelkezel, észkombájn. Amúgy nem hinném, hogy lenne kereseted, amiből adóznod kéne, szerintem te élősködzs az állam pénzén.
süti beállítások módosítása