atom

Amikor nem jő az éjszaka - éjféli Nap Izlandon

2012.02.04. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Amikor nem jő az éjszaka - éjféli Nap Izlandon Tovább

Éjszaka - nálunk általában ez azt jelenti, hogy sötét van, alszik a város, csillagos az ég, stb stb. Az északibb féltekén viszont nem mindig van sötétség, és ezt meg is örökítették egy szép time lapse videóban, Izlandon.

A 66,33 szélességi foktól északabbra eső területeken évente egyszer bekövetkezik az éjféli Nap jelenség, amikor a Nap még éjfélkor sem bukik a horizont alá. Finnország legészakibb részén például 73-szor találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Egyszer megnézném szívesen.

Minél északabbra haladunk, a jelenség annál tovább tart, például Finnország legészakabbra fekvő pontján a nyár folyamán a Nap 73 napig nem bukik a horizont alá. A Föld két sarkán gyakorlatilag fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka. Az északi sarkon március 21-e táján kel fel és szeptember 23. környékén nyugszik le a Nap. A délin fordítva. Tehát a sarkokon a Nap évente csak egyszer kel fel, és csak egyszer nyugszik le. (wikipedia)

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr813366283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása