atom

A Whiter Shade of Pale - amikor a zene hat rád

2010.01.09. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 4 komment komment
A Whiter Shade of Pale - amikor a zene hat rád Tovább

Pár napja belebotlottam a Procol Harum: A Whiter Shade Of Pale című számába (Rockhajó című filmben hallottam). Természetesen a dalt ismerem már régóta, mégis ahogy hallgattam olyan volt, mintha először hallanám. Ahogy vége lett, újra meghallgattam, és újra, és újra...

Borsódzott a bőröm, a torkom picit szorult, néhol a gyomrom is. Húú. Nem értem hogy miért fogott meg a grabancomnál és döngölt földbe többször is egy olyan zene, amit már régóta ismerek.

Most is ez szól, miközben e bejegyzést írom, s azon gondolkodom, hogy mit csinált ez az öt csóka, amikor felvette ezt a számot. Mitől lett olyan, hogy mostanra már olyasféle érzésem van, mintha ehhez dallamhoz valamiféle emlékem fűződne, de nem ugrik be semmi sem.

Érdekes. Nektek szokott lenni ilyen? Mert az oké, hogy egyes számokat meghallva eszembe jutnak régi sztorik, emberek, szerelmek... Filmzenéktől szokott néha elszállni az agyam. Legutóbb ezt a zenét hallgattam órákig egymás után: Bangkok Dangerous (Score): Splice. Vannak filmzenák, amikről nem bírok lekattani (általában score zenék, vagy a nagyzenekaros komponált művek ezek). Lehet, hogy túlértékelem most a hatást, de benne van valahol az a pici, amitől más ez a zene, az "emlék dolog" nem hagy nyugodni... Lehet, hogy ez a szám ment miközben fogantam? Ki tudja?! Ez már belső családi kérdéskör:P

Milyen jó, hogy vannak zenék, amik hatással vannak az emberekre:) És hogy miért kell ezt blogra öntenem? Csak úgy, hallgassátok Ti is:)

Tovább a poszthoz
4 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr711651999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.01.09. 17:04:55

Sztem ennek pszichológiai ok lehet! Valószínüleg vmikor amikor még nem volt öntudatod, kb 2-3 évesen ezt hallgathatták akik veled voltak a rádióban és ez egy emlék arról az időről. Vannk ilyen dolgok, sztem ez lehet a tudományos magyarázata!

-Ani- 2010.01.09. 18:30:45

Ezt ellopom és azonnal felrakom a blogomra!
Nekem emlékeim fűződnek hozzá, hogy miért nem jutott eszembe idáig, nem tudom. Anno ez egy hatalmas szerelmes nóta volt, ha ez megszólalt a diszkóban.....

bnyhdz 2010.01.10. 02:40:40

Húúúú! Van egypár... Általában hangulattól függ, mikor melyik. Főleg azért, mert mindegyik valami konkrét hangulatot sugároz nekem.

pankeey 2010.01.11. 07:12:51

szep szam, reg hallottam, koszi;
bar nekem kapasbol az Annie Lennox-fele verzio(www.youtube.com/watch?v=e2NIDYNvx-4) villant be, de lehet csak a sok slagerradio-hallgatastol - mikor meg volt ugyebar (fm-en, es nemcsak a neten)
süti beállítások módosítása