atom

50 kilométer majd' egy óra alatt

2009.07.18. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
50 kilométer majd' egy óra alatt Tovább

Filozófiai kérdés: Miért nem tartják be az emberek a KRESZt?

Hazamegyek munka után, Luigit előszedem, melegem van. Sietek haza. Gyorsan pakolok, melegem van, kiviszem a fele cuccom, kocsi kinyit, bepakol, becsuk, bemegyek, melegem van, újabb kör, aztán elindulok, ablak tökig le, meleg van, izzadok, sietek haza.

A városon kívül először egy hatvannal döcögő utánfutóst fogtok ki, oké, utánfutóval biztos óvatosan kell menni, nem szólom meg, hamar megelőzöm. Aztán pár perccel később egy hatvannal döcögő SX4-es mögé kerülök, oké, szlovák rendszám, biztos idegen neki a terep, nem szólom meg, még akkor sem, amikor a nyíl egyenes, kilométereken át üres úton hajtunk, amin azért nehéz eltévedni. Szerencsére itt meg is előzhetem. Tovább. Elgondolkodom, hogy vajon miért mennek az emberek főúton hatvannal, miért nem tartják be a kreszt, és mennek mondjuk 90-el? Mindegy, üres az út, megyek. Meleg van, de a levegő legalább hűt egy kicsit.

Kb tíz perc, amikor újabb versenyzőbe botlom, hetvennel rójjuk a kilométereket, indok ismeretlen, előzöm. Hirtelen lassítok, lucernával megpakolt kisteherautó, nem látni semmit. Tartjuk a 40-et főúton, na mindegy, pont beérünk Sárvárra. Első körforgalomig 50km/h, amennyivel lehet, aztán bekanyarodik elém Mr. Fiat bámészkodó Tipo, aki kint lóg az ablakban (amolyan először vagyok Sárváron feeling). Haladunk 40-el, ez Sárváron megszokott. Hoppá, lassítunk harmincra, mert kanyar van, közben bámészkodik, majdnem elüt egy gyalogost, mert lényegében hátrafelé fordulva nézi a járdán az embereket. Meleg van, harminccal megyünk, morgok. Menjünk már, sietek.

Tartjuk a harmincat, véletlenül sem többet, hízik a kocsisor, meleg van, újabb kanyar, újabb 10 km/h sebességvesztés, továbbra is nézelődés. villantok és dudálok, hússzal végigmenni Sárváron a vártól a fürdőig kicsit lassú lesz. Dudára nem reagál, gyorsulunk 25-re, majd lassulunk vissza. Újabb duda, szemben jönnek, meleg van, felével sem megyünk a megengedettnek, üres a sávunk, többször néz a visszapillantóban, de semmi reakció. Csak nézelődik. Mérgelődöm, osztódik a sáv, behúzódom mellé, hogy szabályosan-e azt nem tudom. Átkiabálok és ötöt mutatva üvöltöm: Ötven! Városban ötven! - visszafelé valami olyat hallok még a háttérből, hogy "mi a kurva a...", de aztán elhalkul hirtelen. Ötvennel megyek városban, élvezem. Jeee.

Sárvár után Hegyközség, belső sávból kihúzódik testesebb autóstársam a kapaszkodóra, én megyek, majd beragadok piros Corsa mögött, mert hát ő nem húzódik ki. Villantok, néz a tükörben, nem húzódik. Jobbról nem előzöm, hagyom, már mindegy. Hatvan a megengedett, 40-el megyünk, mehetnék akár kilencvennel is, mindegy, elvész a lendület, vissza nem váltok, hagyom. Kár. Követem sokáig, egy újabb hetvennel-kilencven helyett alkat. Megelőzöm, bár, amint indexelek nyomja százig, azért megelőzöm. Csessze meg, még szivatni is akar.

Aztán jön a nap fénypontja, aratásból tart haza a maggal megpakolt IFA. Lazán lejebb csúszom az ülésben, rágyújtok, öt-hat autó mögötte, esélytelen a kanyarok és a forgalom miatt előzni. Hasítjuk az utat negyvennel, közben összegyűlt egy szép sor, van aki előzget, egy-két barom befurakodik, aztán kanyarban kimegy, lábam a féken, majdnem frontális csatt, na még pont befért, a szembejövő fékezett meg villog. Mindjárt hazaérek. Meleg van, már nem sietek. Indexelek, időben, lassítok. Lekanyarodnék, de nem tudok sorban előzik a mögöttem lévő két-három autó mögül a sort. Megállunk, indexelek, köcsögök még mindig jönnek, nagy gázzal átszelem a fél útpályát, még dudálnak is rám. Bocs, hogy le akarok kanyarodni az útról hülyegyerek.

Hazaérek. Melegem van, de megnyugszom, hogy végre lejöttem erről a rohadt útról. 50 kilométer majdnem egy óra alatt. Elgondolkodom egy pillanatra: Vajon miért mennek emberek tucatjai főúton hetvennel, városban hússzal-harminccal? Csak csinálják a feszültséget...

Nyugodt sofőr vagyok, de ha sietek, akkor utálom az ilyen indokolatlanul tökölőket. Jó hogy nem lettem futár vagy sofőr, ha hivatásból siettetnének, akkor már megőrültem volna.

Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr711252431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pankeey 2009.07.18. 09:30:21

talan ez meg baleset-veszelyesebb...
egyebkent engem is zavar a varosi totyoges, viszont ha fouton letolnak 150+ -szal az nem zavar :)
süti beállítások módosítása