atom

Titkos tudósító - Turista kommandó

2006.11.09. 22:34 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Titkos tudósító - Turista kommandó Tovább

Estefelé kiszemeltem magamnak a Fő téren sok tesztalanyt és megkérdeztem Őket turistaként a közelben található ismert intézmények épületek helyét illetően. Persze számba kell venni, hogy biztos megkérdeztem nem helyieket is. Feltérképeztem a területet és megfigyelés után támadtam is naiv tudatlanságot színlelve, hogy megtudjam milyen itt a GPS elődje, azaz a szóbeli útbaigazítás. Az egész úgy 30 percig tartott.
Arra kérdésre, hogy merre van a Fő tér, háromból hárman válaszolták, hogy épp ott állok. Amikor megkérdeztem, hogy merre találom az Uránia udvart már érdekesebb válaszokat kaptam a Szentháromság szobor tövében. Volt aki helyesen mutatta, volt aki azt mondta arra megy, tartsak vele, de volt olyan is aki a Fő teret a Foghíj köz által összekötő parkolóba irányított. A Savaria mozi kérdésre egy idős hölgy azt mondta, hogy azt már rég lebontották, fiatal kölykök pedig a Fő tér alja felé, a Borostyánkő áruházhoz küldtek. Egyébként ebben a kérdésben is kaptam kielégítő és segítőkész válaszokat. Amikor azt kérdeztem, hogy merre van a Bartók Terem viszont meglepően sokan nem tudták merre van. Nyolc emberből KETTŐ tudta elmondani, hogy merre keressem. Pedig az is a Fő tértől 3-4 percnyire van. Mi lett volna, ha megkérdezem merre van mondjuk a Domus vagy a Pelikán-park? Nem akartam sokat érdeklődni, de még megkérdeztem merre van a vasútállomás, amire csak helyes választ kaptam. A Schmidt-múzeumot csak az idősebbek tudták megmondani, de volt aki keverte a Savaria Múzeummal. Igaz én se tudtam eleinte, hogy merre vannak ezek és biztos számos hely van amiről én sem tudom ma se, hogy merre található, de a belvárost azért nagyjából lehet ismerni, ha már a belvárosi nevezetességek nem mennek. Így fordul elő az, hogy a Thököly utcából hirtelen Széll Kálmán lesz, és a Széll Kálmánból pedig Szelestey. Arról nem is beszélve, hogy van olyan aki abban a tudatban él, hogy a Zanati út végigszeli a várost és a Derkovitsnál lesz belőle Rohonci út. Furcsa, de azt hiszem a város egy bizonyos részére ráférne egy est.füzet méretű kis tájékoztató fényképekkel ill. térképpel. Mert sokan nem is tudom, hogy találnak haza.
Turistának lenni nehéz ebben a városban. De a legrosszabb az, hogy többen véleményem szerint szándékosan eltájoltak eredeti célomtól (igaz ez inkább a húsz év alattiakra volt jellemző).

 

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr2466481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása