atom

Helytakarékos megoldások kis lakásokba: azok a szuper minikéglik

2011.08.12. 15:02 | Atom | Szólj hozzá! 2 komment komment
Helytakarékos megoldások kis lakásokba: azok a szuper minikéglik Tovább

Gyerekkoromban rengeteg német barkácsújságot lapozgattam, ugyanis apám sorra vette ezeket, hogy minél több ötletet merítve belőlük maga készítsen el mindent a házban. Aztán ezeket az újságokat 10-20 évvel később újra lapozgatni kezdtem, amikor a 100 négyzetméteres családi házból egy városi, 25 négyzetméteres lakásba kerültem. Nagyon tetszettek benne az ötletes megoldások, de főképp azon helytakarékos megoldások, amelyek tömkelegét én is szerettem volna aktuális kéglimben látni, azon megoldások, amik közül azóta sincs megvalósítva egy sem:P

Az alábbi képen látható egy lakás nagy része, amelyben van konyha, wc, gardrób, tévé, zuhany, hűtő, s minden. Lentebb megnézhetitek videón, hogy miképp is van ez.

A helytakarékosságot igénylő megoldásokhoz az én kéglimben is adott a hozzávalók egy része: kevés négyzetméter, rengeteg cucc, már csak idő és pénz kéne, meg kellő utána járás, és lehet is kis helyre nagyot álmodni. Sok ilyen videó van a neten, ezek közül a két kedvencem a futurisztikus japán lakás, amely 30 négyzetméteren különféle tologatós módszerrel 24 variációt kínál az összesen egy szobára. Ezt ide kattintva nézhetitek meg (nem beilleszthető sajnos), érdemes, ne hagyjátok ki!

A másik kedvencem ez a 24 négyzetméteres apartman, ahol szintén minden megvan, ami kellhet, és nagyjából egy falra van rejtve az egész:)

Persze nagyon jók ezek a már-már futurisztikus megoldások, s mindenki vágyik egy nagyobb, 50-60 négyzetméterre, két ember vagy gyerek esetén kell is, de ezek a kis mini-studiók nagyon jók tudnak lenni, ötletesek. Ezen ötletes, helytakarékos és többfunkciós bútorok, variálható életterek megoldásaival foglalkozik azon cég is, amelynek bemutató videóját nézve - őszintén szólva - csak ámultam és bámultam. Láthatjátok lentebb:

Nem tudom, hogy én, a rengeteg cuccommal mit csinálnék, hova pakolnám el egy ilyen stílusú lakásban (mint a fentebbiek), de e legutóbbi videóban látható ötletekből többet is el tudok képzelni a lakásban.

Ezen kívül persze van még több hasonló mini-lakhely videó, és az extrémek is. Manhattanből például kettőt is beillesztenék, egy 8,3 négyzetméteres kégli, amely tényleg nagyon pici, viszont ezt én magamnak már túl kicsinek érezném, és persze a fekhely sem tetszik. Vannak határok, viszont ez a videó is bizonyítja, hogy meg lehet oldani mindent, kellő leleményességgel és kompromisszumokkal.

Ez pedig egy már-már túl extrém, ennél azért jóval frappánsabb és barátibb az előző videóban látott lakás. Ez inkább egy amolyan "szállás"-jellegű, ahol akár több napot is el kell töltened (mondjuk munka miatt), de emellett azért van máshol, egy nagyobb otthonod. 8,9 négyzetméter.

És végül egy utánfutó-lakás, mondhatni lakókocsi-pecó, 8,2 négyzetméterrel. Persze ez már közelít ahhoz, hogy lakókocsiban élj, de azért mégis kicsit más a jellege. Ilyen szűkös élethez (mint az utóbbi videók is) azért már szokni kell, én nem hiszem, hogy a 25 négyzetméteremből szívesen adnék.

Ezt nézve már egyszerűbb egy nagyobb lakókocsit átalakítani (igényesen!), vagy akár egy konténert. Nem tudom milyen szabályok vonatkoznak arra, hogy ha van egy telked, azon mit helyezhetsz el (mondjuk egy konténert, egy Ikarus buszt, egy vasúti kocsit, vagy egy lakókocsit), milyen engedélyekhez van kötve a "nem klasszikus ház" misztériuma. Azért van pár alternatíva, amiben ellennék, csak ne legyen kisebb, mint 25 négyzetméter:P

Tovább a poszthoz
2 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr363147277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Ani- 2011.08.12. 22:01:22

Az első viszi nálam a pálmát.... a csaj lakása nyomasztó, nem tudnék abban az ágyban aludni, túl közel a plafon..... és hát a fóbiám.. :)
A Manhattan-i megint jó, és a lakókocsi is tetszik. :) És még valami...Szóval a pasik kéglije jobb, rendezettebb, mint a csajé, nem zsúfolt, nincs tele kacattal.... Ja, hát a nőőőők :)

Mejaa 2011.08.15. 15:20:17

ezek nagyon jó ötletek, én eddig csak az Ikeás katalógust szoktam bújni, amikor rám jön a lakás tervezhetnék, de hát ezek a megoldások..pff zseniálisak! :)
süti beállítások módosítása