atom

Jenő on the Road - DIY biciklifelújítás

2013.05.23. 22:40 | Atom | Szólj hozzá! 3 komment komment
Jenő on the Road - DIY biciklifelújítás Tovább

Van egy tetszetős cruiser bringám, név szerint Fülöp, még négy évvel ezelőtt alakítottam át neonszínű csudából mattfekete cirkálóvá. Vele inkább csak lazán szeretek kerekezni, amikor nem kell sietnem sehova, kerülgethetem a padkákat és lehetőleg nem kell otthagynom sehol sem. Amolyan lazulós érzetem van rajta, állandóan mosolyra kerekedik a szám a nyergében.

Teltek az évek, majd-majd megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék valami városi lóti-futit, amolyan suhanósat, nézelődni kezdtem. Az idők során sokféle kétkerekűvel szemeztem, néha még újakat is vizsgálgattam a neten, de valahogy nem akaródzott szembe gurulni az igazi (pláne üres zsebbel). Aztán valamikor tavasszal kezdtem szemezgetni otthon a fészerben, a rozsdás öreg olasz paripával. Még apám hozta Ausztriából, a gumik a felnikre rohadtak, a felnik a vázra, a váz meg úgy önmagára. Rozsdafoltos volt minden krómozott felület, de ahogy néztem, láttam alatta a bringát, annyira azért nem volt rossz állapotban, kellett neki egy nagy pucolás. Még a nyáron bedobtam a kocsiba, hogy biztonság kedvéért nálam legyen, s ezután majd egy évig pihent a garázsban. Ilyen volt, még napi képem is lett.

365_108.jpg

Aztán idén májusban elhatároztam, hogy nem kínzom tovább sarokban parkolással a drótszamarat, nem arra született, leporoltam és megmértem minden porcikáját, átgondoltam a küllemét, majd megrendeltem az alkatrészeket. Új ülést, külső és belső gumikat, markolatot, bowdenházakat kapott, de ez még nem volt elég. Meg kellett szabadulni a rozsdától is, amit egy YouTube ezermestertől tanultam: alufólia és víz segítségével dörzsöltem csillogóra a króm felületeket, de óvatosan, hogy ne karcoljam össze a fémet.

rozsda_krom.jpg

Egy délután alatt végeztem a kerekekkel, hasonlóképp a többi alkatrésszel is, kellett hozzá némi türelem. A hajtókar egyes részeinél szinte hallottam ahogy csámcsog a rozsda, de szerencsére mindenhol sikerült megszüntetni a felületi kórságot. Közben persze levetkőztettem a lovat, feleslegesnek találtatott az első lámpa, a két sárvédő, a csomagtartó, és persze a fekete ülés, markolat és bowdenházak is lekerültek, várva az újakat.

maradek.jpg

Aztán megjött a rendelés, Csepel bowdenház és markolat, réz bowdenházvégek, egy egyszerű ülés, és apróságok. A 27-es gumi miatt csúszott egy hetet a projekt, azt már nem árul minden második boltos, de rendelni még lehet. Egy délután alatt felöltözött a bringa, majd kiállítva az udvarra meg is jegyeztem, hogy nagyon fess lett ez a Jenő - merthogy így neveztem el. Kifejezetten jól áll neki a klasszikus küllem:)

365_130.jpg

A rendelésnél ki kell térnem arra, hogy nem egyszerű itt helyben. Például a Csepeltől nem lehet rendelni kiegészítőt a szombathelyi partnerüzletben, mert a boltvezető szerint: "Abból kell választani ami van." - nem mindenhol találtam meg a közös hangot, hol ez, hol az nem volt beszerezhető - "Olyat nem lehet kapni." - mondták. Persze, hogy nem, nem is létezik olyan barna ülés, ami nem sportos és épp nincs a polcon. Aztán bementem a Nett-Centerbe, ahol Borbély Norbert (őt kell keresni) még a legutolsó hülyeségemnek is utána nézett, és még ajánlotta is, hogy miket tudna hozatni, ami nekem tetszhet.

csepelbolt.jpg

Bori már blogolt a bringáról sok remek fotóval (különösen ajánlom a bejegyzését), s most én is megtettem. A tesztgurulások alatt jól teljesített Jenő, ezt-azt még meg kell húzni, itt-ott még kell kicsit állítani, de rendben van, jól megy, már csak a térdemet kell kicsit beolajozni, aztán minden szép lesz és együtt rójuk az utakat itt Szombathelyen:)

365_132.jpg

bicikli_sarga1.jpg

hatso_kerek1.jpg

bicikli_elolrol1.jpg

hatso_kerek2.jpg

markolat.jpg

bicikli_elolrol2.jpg

Tovább a poszthoz
3 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr365315278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cerezo 2013.06.06. 20:24:21

Jenő nagyon szép lett, a fotók is tetszenek!:)

zekek (törölt) 2013.11.12. 20:19:43

Szia!

Bemásolnád azt a linket, ahol alufóliával és vízzel tisztítanak króm felületeket? Köszi. Üdv Krisztián
süti beállítások módosítása