atom

Láttuk a Jupiter csíkjait - csillagászkodás M13 gömbhalmazzal, Jupiterrel és galaxisokkal

2011.10.06. 14:45 | Atom | Szólj hozzá! 4 komment komment
Láttuk a Jupiter csíkjait - csillagászkodás M13 gömbhalmazzal, Jupiterrel és galaxisokkal Tovább

A héten szólt Bonyi, hogy egyik ismerősünk vett egy csillagász távcsőt, és kimehetnénk megnézni mi is, a távcső-tesztelő estén. Így is tettünk, célba vettük Velemet, ahol fent  hegyen, egy viszonylag tiszta területen már fel volt állítva a monstrum.

Monstrum, mert én azt hittem, hogy valami hónom alá csapható távcsőről lesz szó, de várakozásaim korántsem igazolódtak, hiszen egy nagyon nagy tubussal, ellensúlyozott állvánnyal ellátott, digitálisan vezérelt távcsővel találtuk szemben magunkat. Épp a Holdat vizsgálták a srácok, majd amikor belepillantottunk, akkor kicsit elakadt a lélegzetem, mert ilyen közeli állapotában (élőben) még nem láttam a mi óriási sajtunkat, csak netes képeken. Azért persze nem hagytam ki, lekattintottam a Holdat simán, teleobjektívvel, de most már rájöttem, hogy hülye voltam, hiszen a távcsőre szerelhető adapterrel csinálhattam volna komolyabb, közelibb képeket is, de majd legközelebb.

Ott volt egy amatőr csillagász is a társaságban, aki kicsit jobban kente-vágta a műfajt, fejből mondta, hogy mi micsoda és pontosan merre van, így bemértünk az M13-as gömbhalmazt is (ami így néz ki) - talán ez volt a kedvencem, hiszen még nem láttam csillagokat egy kupacon, ennyire tömörülve. Aztán befordítottuk a "lézerágyút" a Jupiter felé, és a Földről csak fényes pontnak (egy fényesebb csillagnak) látszódó égitestet is szemügyre vehettük, és ekkor igazán boldogok voltunk, hiszen láttuk a Jupiter jellegzetes csíkjait (na nem egy Hubble felbontásban, de azért kivehetően), és négy holdját is a bolygónak.

Közben megismertük a TCSKK fogalmát is, ami egy szimpla két-tubusos távcsőre lett kimondva, ami annyit jelent, hogy Tejút Csekkoló Kézi Készülék:) Ezután még láttunk két galaxist is, illetve megnéztük Szombathelyt is a hegyről, és elég erős, hogy kivehetően, "ablakszámolósan" láttuk a tőlünk távolabbra eső városrészeket is. Simán, fényképezőgéppel ez így nézett ki messziről.

Hazafelé Bonyival megbeszéltük, hogy azért ez nagy öröm volt, mert élőben látni ezeket a dolgokat, nem csak fotókon, elég jó érzés volt, s dumáltunk a rengeteg csillagászati dologról, amelyek érdekelnek minket, amelyeket most nem is állok neki részletezni, tekintve hogy az túlon-túl hosszú bejegyzés lenne:P És végül egy kicsit kivilágosított kép, sok csillag van körülöttünk, és ezalatt nem a tévében kinevezett egyslágeresekre gondolok:)

Tovább a poszthoz
4 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr993282625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompysoft 2011.10.06. 15:24:01

Azt beszéltük, majd valamikor télen is megyünk, akkor már a Szaturnusz is elég jól látható lesz. :)

tompysoft 2011.10.06. 15:25:32

ja és TCSKK, azaz Tejút Csekkoló Kézi Készülék... csakhogy Gellért nehogy megharagudjon :P :DDD

Atom · http://atom.blog.hu 2011.10.06. 22:30:49

@tompysoft: Rendben. Majd szóljatok mindenképp!:) A leírás pedig javítva:)

tompysoft 2011.10.07. 01:29:23

@Atom: Mindenképpen szólni fogunk :)
Amúgy nekem még az tetszett, ahogy a srác fogta, és odatekerte kézzel a távcsövet az adott pozícióra. Szinte pontosan... o.O
süti beállítások módosítása