atom

Fecskefarkú amcsi vasak a kisvárosi közegben

2010.11.22. 13:41 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Fecskefarkú amcsi vasak a kisvárosi közegben Tovább

A múlt héten Celldömölkön jártam egy embernél, akinek több különleges amerikai vas pihen a garázsában. Én csak ámultam s bámultam, amikor megláttam a verdákat, hiszen volt már dolgom pár nagy, tengerentúli négykerekűvel, de az 1950-es évek végéről származó autók valahogy még nem kerültek az emléktarsolyomba. Igazi rock and roll vasak, rózsaszín Cadillac, Ford Fairlane meg egy Chrysler Newport, de ez utóbbit nem elemeztem, ezért mégegyszer visszamegyek, megér egy külön órányi bámulást, fotózást:) Tamás, a tulaj igazi mániákus, remélem nem fejezi be túl hamar az ilyen gépek gyűjtését:)

Képzeljük el, ahogy befordul a sarkon egy rózsaszín, 1958-as Cadillac DeVille, vagy egy piros Chrysler Newport akkora fecskefarokkal, amely láttán a villanydróton ücsörgő fecskék is behúzzák farok-tollaikat, vagy egy Ford Fairlane Galaxie 500-as, egyenesen 1959-ből. Szinte megáll az élet, miközben próbáljuk összeegyeztetni a bugyogó hangokat hallató amerikai vasakat a magyar környezettel, a körülötte guruló Suzukikkal.

Az autó egy hardtop szedán (hardtop – nincs B oszlop, az ablakok leengedésével egy nagy, szabad, megszakítás nélküli oldalt kapunk). 8 hengeres, 6000 köbcentiméteres, V8-as motorja „pöccre indul” szinte meg sem fordul teljesen az önindító és már duruzsol az erőmű.
- Eredetileg kék volt az autó – találtunk festéknyomokat a kasztnin – de valószínűleg az Elvis Presley iránti tisztelet miatt kapott egy halványrózsaszín festést, ugyanis a rock and roll királyának is volt egy szinte ugyanilyen, autója (pár évvel korábbi kiadású), ami rózsaszínben tündökölt, annak szimpla fényszórói voltak elöl és nem dupla, de ezeket az autókat évről-évre változtatták apró részleteiben, így mondhatni ez is Elvis-Cadillac.

Egy kis felújítás ráfér a rózsaszín apróságra, amely 5,6 méter hosszú, de meglepően jó állapotban van, nagyon egyben van mind műszakilag, mind pedig karosszéria- és motor-szinten – ne felejtsük el, hogy egy 52 éves autóról beszélünk - jegyezte meg Tamás a rózsaszín Cadillac mellett, amiben elöl is hárman utazhatnak, így hat személy kényelmesen elfér az autóban. A kocsi széles, s így akkora az ülőfelület, hogy megértjük miképp nemződhetett az amerikai generációk fele ehhez hasonló üléseken.

A képekre kattintva képgalériát találtok az autókról, ide kattintva pedig elolvashatjátok a teljes cikket/interjút, amit a tulajjal készítettem. Továbbá a Ford Fairlane-ről is olvashattok, itt most nem említem, ha már máshol leírtam:)

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr532465458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása