atom

the social network: like

2010.11.15. 12:33 | Atom | Szólj hozzá! 1 komment komment
the social network: like Tovább

Múlt héten elvonultunk közösségileg a moziba és megnéztük a közösségi hálót (the social network). Nagyon vártam a filmet, tetszett a bemutatója, ami egyes kritikák szerint gyenge, a film után megnézve pedig kicsit megtévesztő tud lenni a film kikövetkeztethető sztoriját felépítők körében, de ez nem is baj.

A film bemutatja azt a folyamatot, hogy miképp született meg a facebook. 2003 egyik őszi éjszakáján a kollégiumi szobájában egy egyetemista új komputerprogramot tervezett - a haverjai közösségi életét áttette a netre, hogy megkönnyítse a kapcsolattartásukat. És ez bomba ötletnek bizonyult. Mark Zuckerberg nem sokkal később már a világ legfiatalabb milliárdosa volt, de ezzel alaposan felkavarta a magán- és szakmai életét is. - itt szabad megjegyezni, hogy a hat százalékos részesedéssel Dustin Moskovitz jelenleg úgy 1,4 milliárd dollár tulajdonosa, s mivel 8 nappal fiatalabb Zuckerbergnél, ezért ő a legfiatalabb milliárdos a világon. (Ilyen és még sokkal faszább érdekességek ide kattintva, az origo-n)

"Pont ezért, mert friss és most vált az emberek életének részévé a Facebook, nem is értékelhető rendesen a film. Bárhova nézel, rengetegen alapból elítélik a művet." - írták a filmbuzin, és igazuk is van ebben, mert én is nagyon régóta fent vagyok, de csak az utóbbi időben vált életem részéve, amikor futótűzként elterjedt és használni is kezdték az emberek, az ismerőseim. Ismerek én is olyan embereket, akik még csak most ismerkednek vele, olyat is, aki fent van, de nem lép be, mert úgy véli ez is csak egy iwiw, olyat is, aki elvből nem regisztrál, meg persze olyat, aki annyit tud róla, hogy "közösségi ismerősös oldal, szar" - és nem is érdekli. Ezért tényleg nehezen értékelhető - itt túl friss, de kint ugye már régebben is ment, így pont jó.

A film készítői nem tudtak beszélni Mark Zuckerberg-el, a két órás sztori mégis elkészült. Az, hogy Zuckerberg nem mesélte el saját oldaláról a sztorit, azt eredményezte, hogy a későbbi nyilatkozatok szerint a filmesek eltalálták az öltözködési szokásait, viszont egy erősen antiszociális embernek állították be, ami Zuckerberg szerint nem volt igaz rá sosem, bár a főszereplő ezt nagyon hitelesen játszotta. Attól, hogy a kisujjában volt a programozás, még nem volt annyira geek, hogy a monitor elől ne mozduljon ki. Illetve egy-két jelenet sem pontosan úgy történt, ahogy azt láthattuk, a facemash nem olyan gyorsan készült el és nem is két óra alatt, hanem egy éjszaka alatt hozta meg a nézettségi számokat, de talán ez annyira nem is fontos, nem is annyira egetrengető "baki". Viszont azt a nézést meg simán látom az eredeti Zuckerberg arcán is, amit a filmben láttunk. Amikor meghallja, hogy a Parker behoz két kontinenst a site-ba. Itt az előzetes:

A film kicsit vegyes érzelmeket kelt, mind a Sean Parker, mind az Eduardo Saverin vonalon. Mivel ezeket a szerepköröket nem tudjuk megítélni, ezért nem is állok be abba a sorba, amelyik elhiszi, hogy "így kezdődött" - a rendező és a forgatókönyvíró azért nem volt ott. Érdekes, tetszetős, de nálunk lehet, hogy egy évvel később is lehetett volna a premier, talán nagyobbat ütött volna, talán nem, nem fene se tudja... Sokaknak most még semmit sem mond az fb, egyeseknek meg csak egy "újabb iwiw" még.

Nekem nagyon tetszik ez, mint ahogy a google-nél is. Valakik előállnak valamivel, összerakják a gépükön, feccölnek bele egy kis lóvét, aztán vesznek szervert, beindul az egész, jönnek az alkalmazottak stb. S végül tényleg ott állnak egy 25 milliárdos céggel, amihez sok munka kellett, de megcsinálták. Lenyűgöző. Egy pillanatig sem sajnálom tőlük... Egyszóval bejött ez a film, csak kellett két nap, hogy leüljön. Viszont azt elismerem, hogy feltétlenül nem kell rohanni a moziba érte. Ráér ez otthon is, dvd-n vagy netről. Nem sajnáltam a mozijegy árát...
 

Mindenesetre én azt mondom, hogy ha össze kéne foglalni stílusosan a véleményem a filmről (bár látom ezt már mások is ellőték, de sebaj), akkor csak ennyit mondanék:  like 

Tovább a poszthoz
1 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr922449224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mejaa 2010.11.15. 23:53:36

és én nem láttam :( dislike..
süti beállítások módosítása