atom

Egymilliárd dollár, 33 ezer tonna acél, 600 ezer tonna beton: így készültek a foci vb fő helyszínei

2010.06.11. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Egymilliárd dollár, 33 ezer tonna acél, 600 ezer tonna beton: így készültek a foci vb fő helyszínei Tovább

Már azt hitték a héten kollégáim, hogy szeretem a focit, amikor meglátták kisebb dolgozatomat a vb stadionjairól. Aztán rájöttek, hogy csapatok, mezek, labdák, gyep és spori helyett csak érdekességek, műszaki adatok s miegymás szerepel a cikkemben.

Aktív National Geographic Channel nézőként szorgosan jegyzeteltem a vb stadionjairól szóló műsor alatt, utána nyakamba vettem az internetet, honlapokat, történelmet, térképeket, építészek szájtjait és összeállítottam egy (szerintem) értelmes/értékes anyagot arról, amit ezen stadionokról tudni érdemes.

Megjegyzem, hogy a magyar, az angol és a német wikipedia is más-más adatokat közölt, így nem volt mindig egyszerű a kutatás a valós számokért, de végül csak-csak sikerült mindent kisilabozálnom:) Mellesleg elég sok, megdöbbentő adatot sikerült összeszedni. Csak úgy repkedtek az ezer tonnák, a kilométernyi kábelek, és a bravúros megoldások:)

Amikor 2004 május 15-én Dél-Afrika elnyerte a világbajnokság rendezésének jogát, rögvest nekiláthattak megtervezni az új stadionokat, de a tömegközlekedést is reformálniuk kellett, új reptérre, vasútra és tömegközlekedési eszközökre volt szükség, lényegében Dél-Afrika átépítésre került. Kilenc város, tíz stadionjában rendezik meg a világbajnokságot, ezek közül a három fontosabb helyszín a: fokvárosi Green Point stadion, a Johannesburg-i Soccer City stadion, illetve a Durban-i Moses Mabhida stadion. Mindhárom város egyedi nehézségeket támasztott az építkezésekhez, amelyeket a mérnökök és a kivitelezők csapatának úgy kellett leküzdeniük, hogy a stadionok átadása nem csúszhatott.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr362072741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása