atom

A Föld órája - Ti részt vesztek benne?

2010.03.26. 12:05 | Atom | Szólj hozzá! 13 komment komment
A Föld órája - Ti részt vesztek benne? Tovább

Holnap este lesz a Föld órája, amikor mindenki lekapcsol és kikapcsol mindent egy órára. Sok helyen azt lehet olvasni, hogy ez nem is annyira nagy spórolás, de azért lássuk be, ha sok-sok körte alszik ki egy-egy órára, az kevesebb energiafogyasztást jelent. No meg van elég nagy üzenete is, biztos lesz pár ember, aki kicsit jobban odafigyel majd környezetére.

Nálam már kialakult a szokás, hogy a keveset fogyasztó neont sem hagyom égve, ha nem vagyok otthon, kihúzom a töltőket, kinyomom a stand by-t amin ez nem túl bonyolult, stb. Már-már a szerkesztőségben is úgy járok-kelek, hogy lekattintom az égve hagyott villanyokat.

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. A tervek szerint szombat este olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a budapesti Lánchíd, az Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building, vagy éppen San Francisco leghíresebb látványossága, a Golden Gate híd.

Forrás és további infók az OzoneNetwork cikkében, itt.

Itt meg a kampányvideó a sok elsötétülő építményről, városról, stb:

Ti részt vesztek ezen? Tehát kilövitek magatokat egy órára a képből?

Tovább a poszthoz
13 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr591869960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charlie 2010.03.26. 14:43:07

Ez az egy óra nem fog semmit jelenteni (hirtelen kiesnek a fogyasztók, attól az erőmű nem áll le hirtelen, és mivel egy óra mulva hirtelen visszajönnek, ezért nem is fogják leállítani.), de felhívásnak tényleg jó.

Olya 2010.03.26. 15:05:26

Szerintem ez jó kezdeményezés, legálisan aludhatok egy órát, mert hát sötétben mit lehet tenni?! (Ne menjünk bele a különböző programokba a "fénynélküliség" idejére...:D) Vajon a Klubban is sötét lesz egy órán át??? Az lenne ám a mulatság! :D

ndavid42 · http://flickr.com/ndavid42 2010.03.26. 20:57:58

Kedvenc áramszolgáltatónknak köszönhetően idén már többszörösen megtartottuk a "Föld óráját", sőt óráit... Úgyhogy én úgy veszem, h bőven letudtam már az áramszünetekkel ezt :D

pankeey 2010.03.26. 23:24:42

szerintem a cegunket sem zavarna az a par millio euro "veszteseg"... :)
Tegyunk jot a Folddel! (:

tüncite 2010.03.27. 07:36:51

@charlie: azért ez nem teljesen igaz. Ezzel a kieséssel számolnak az erőművek (nem az erőművek, hanem a MAVIR nevű játékmester), és a menetrendtartókat 20:30ra már jelentősen visszaterhelik, hogy ne termeljenek felesleges energiát, hiszen ez nem tárolható, így céltalanul senkinek nem éri meg elfüstöltetni a vezetéki ellenálláson. :)
(és a gázturbinás egységek leállhatnak hirtelen.. 5-10 perc az indítási idejük, tehát a legrosszabb rendszerszervezési stratégiával is 40 percre kiiktathatóak)

charlie 2010.03.27. 18:51:06

@tüncite: Mármint feltételezzük, hogy számolnak... És ha mégse lesz semmi az akcióból? Az is szivacs.

Nem hogy nem tárolható, hanem pontosan annyit kell belerakni a hálózatba amennyit a fogyasztók kivesznek. Szóval nem felesleges füstölgés, de ha pl. hirtelen elmegy egy halom fogyasztó és az alaperőművekhez kell nyúlni (Paks), az már nem olyan jó móka, az atomot nem arra találták ki, hogy csak úgy szabályozgassák (igaz, ennek kicsi az esélye)

tüncite 2010.03.27. 19:11:31

@charlie: 100 évente egyszer fordul elő akkora fogyasztói leszakadás, hogy atomerőműveket vissza kelljen terhelni. Bár nem csak Paks alaperőmű... a Mátrai is.. meg még akad egy-kettő. Az alap erőművek a legalacsonyabb fogyasztói igény 70%-át teszik ki, ami a csúcsigényeknek mindössze a nagyjából a fele, és mint említettem ez az időpont völgyhatáron van, tehát visszaterhelés alatt áll a rendszer amúgy is.
Arra pedig külön kíváncsi lennék, hogy szerinted mi alapján lehetne pontosan meghatározni hogy mekkora adott pillanatban a fogyasztói igény, hiszen én akármikor bekapcsolhatom a porszívómat, vagy a mikrómat.. csak becsülni tudja a rendszer irányító ~5-10%-os pontossággal. És sajnos ami nem kerül felhasználásra az a hálózat veszteségeként jelenik meg. (és be is épül a villanyszámlánkba)

Amúgy pedig hidd el, hogy számolnak vele. Mert ez egy jelentős megmozdulás.

bnyhdz 2010.03.28. 05:31:10

Csak pislogok. Visszaterhelés, alaperőművek, fogyasztói igények...
Én meg csak úgy le mertem kapcsolni a villanyt? :D

charlie 2010.03.28. 09:58:17

@tüncite: Igen, tudom, hogy nem csak Paks az, de egy szénerőművet kisebb rizikóval lehet teljesítmény csökkenteni-növelni mint egy atomerőművet. Elég pontosan meg tudják becsülni, ami meg felesleg, megpróbálják a környező országokba elpasszolni (ahol épp hiány van), és vice-versa. 5-10% sok, inkább 5%.

Ez a baj ugye a szélerőművekkel is, hogy nem tudod mikor számíthatsz rájuk, sőt, lehet, hogy pont akkor mennek mikor nem kéne. Ezért kéne energiatározó a szélerőműhöz.

tüncite 2010.03.28. 11:22:09

@charlie: oké, látom nem sikerült megértenünk egymást. Mivel ez az este fél 9-es kezdés az éjszaka fellépő alacsonyabb fogyasztói igények kezdete a rendszer mindenképpen visszarthelés alatt áll, de nem az alaperőműveket terhelik vissza, hanem a MENETREND tartókat, mint kelendföld, vagy a dunamenti. Éppen erre találták ki őket.

AZ import-export pedig igaz, de jellemzően nem ebben az időszakban.. Hiszen a szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, és osztrák szomszédainknál is esteledik, ők is visszaterhelik épp a saját rendszerüket.
Minden ország csúcsigényben importál, mert nem éri meg. Ez csak egy rendszerirányítási megoldás. (kivételt képez az ukrán betáplálás, a Kapolyi féle kismagyarországban)

A szélerőműveket pedig ne keverd ide.. az egy külön történet rendszer szemléletileg. Írtam róla itt: tuncite.blog.hu/2010/02/13/kilatasok_8

Amúgy pedig, már megbocsáss, de ez az én szakterületem, ugyanis energetikai mérnöknek tanulok.

tüncite 2010.03.28. 11:34:21

Még egy gondoloat, alaperőműveket 3 esetben terhelnek vissza:
- éves karbantartás, ekkor le is állítják
- országos rendszer összeomlás, frekvencia vesztés esetén, ekkor egy az egyben leszakad a hálózatról
- rendkívüli üzemi baleseteknél.. adja magát..
minden egyéb esetben névleges teljesítményen, vagy csúcsrajáratáson mennek.

bnyhdz 2010.03.28. 23:39:06

Még mindig nem tudom, hogy most akkor leszabadott -e kapcsolnom, vagy sem? Elindíthattam ezzel egy aprócska hullámot, ami pillangó-effektus módjára nukleáris katasztrófát okoz mondjuk Észak-Koreában?

tüncite 2010.03.29. 07:40:30

@bonyi z.: persze, hogy le szabad.. :) sőt.. minnél többször, hiszen a rendszer irányító azért van, hogy a fogyasztói igényekhez optimalizálja a termelést :)
süti beállítások módosítása