atom

Egy szürke dráma: A szabadság útjai - filmajánló

2009.05.30. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 1 komment komment
Egy szürke dráma: A szabadság útjai - filmajánló Tovább

Ismét filmajánlok, mert jó volt, mert tetszett. A szabadság útjai című film DVD-je akadt a kezembe legutóbb, ami nem csak egy jó film, hanem egy jó film mondanivalóval. Bírom DiCaprio filmjeit, nekem ő nem csak a Titanic és a Rómeo és Júlia univerzumában létezik. Hirtelen ami eszembe jut: Egy kosaras naplója, A part, Kapj el ha tudsz!, Aviátor, Véres gyémántok, Hazugságok hálójában, A tégla, Gilbert Grape, sö-tö-bö

A szabadság útjai azért tetszett, mert nagyon valósághűen sikerült bemutatni az 1950-es évek Amerikájának világát (bár nincs valóság-viszonyítási alapom), nem csak nagy autókat láttam, meg korszakra jellemző frizurákat (mint ahogy az nagyrészt lenni szokott). Nem is az ötvenes évek, hanem a mindennapok szürkesége az, ami nagyon jól visszaköszönt a képkockákon.

A rendező Sam Mendes, rendezte az Amerikai Szépséget is, ami hasonlóképp a sorozatgyártásban készült amerikai kertvárosok bájmosolya mögötti intim-szférát hivatott bemutatni. Erre mutat rá ez a film is, mert hiába szép valami, ha az belülről rohad. Alább idézném is publikált gondolataimat.

Emlékeztek még az Amerikai Szépségre? Tudják, amiben Kevin Spacey, a kertvárosok mindennapjainak szürkeségéből akart kitörni _ némileg sikerült is neki. Nálam az Amerikai Szépség törte meg először azt az évtizedek óta látott ideálképet, amit az amerikai kertvárosi élet sugárzott a képernyőn keresztül. Hiába szép az alma, ha belül emészti a féreg. Jogos a kérdés, hogy: Mi köze az Amerikai Szépségnek a Szabadság útjaihoz? – erre a mindenki megkapja a maga válaszát a továbbiakban.
 
Tovább a poszthoz
1 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr191150990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2009.05.30. 21:35:56

Jó film lehet, és tetszett az elemzésed is. Szívesen megnézném. Egyébként Capriot én nem tartottam túl sokra, egyszerűen nem volt szimpi, de már láttam pár kevésbbé nézett filmben is, és jó színész. A Véres gyémántban pl. nagyon tetszett. De már láttam értelmi fogyatékost is alakítani, és nagyon hihető volt.
süti beállítások módosítása