atom

Pofátlan felnőttek a skanzenben, bezárkozótt lányok falun - Húsvét hétfő

2009.04.14. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 1 komment komment
Pofátlan felnőttek a skanzenben, bezárkozótt lányok falun - Húsvét hétfő Tovább

Az idei húsvét hétfő nem igazán nyerte el a tetszésemet. Hogy miért?

Először is én Szombathelyen voltam a múzeumfaluban, ahol reggel tíztől tojáskeresésre invitálták az embereket. 971 tojást szórt szét a skanzen területén a Rádió Szombathely (97,1) - A csokira (azaz tejbevonó masszára) vágyók nagy számban gyülekeztek a bejáratnál, majd tízkor megrohamozták a falut, kb 15 perc múlva már csak szatyrokkal elvonuló embereket és itt-ott pityergő kicsik voltak.

Ez a program konkrétan gyerekeknek szól, de akadtak szép számmal felnőttek is a mezőnyben. Persze, hogy sírdogál a pár éves kisgyerek, amikor elkapkodja előle a felnőtt meg a tizenéves a csokitojásokat. Igen, mert egyesek 30-40 tojással távoztak. Csak azt nem értem, hogy miért kell ennyire rámozdulni az amúgy sem kuriózumnak számító tejbevonós édességekre. A nagyobbak lökdösődtek, de még olyan is volt, hogy elvette a csokinyulat a négyévestől. Faja. Ez nem tetszett, s ezt megírtam itt is.

Azért annyira nem volt horror, a kicsik egy része jutott csokihoz, csak szerintem ennek nem így kéne lennie. És ez nem csak a szervezőkön múlik. Hogy lehet ilyen egy érett ember? Mire jó ez? Egy hétig tejbevonón fog élni?
Egyetlen egy képet csináltam a skanzenben, talán ez jellemzi a legjobban a kapzsi, túlkoros gyüjtögetőket:

A másik dolog, amin meglepődtem az, hogy míg régebben Kissomlyón csapatostul jártuk a falut, és annyi háznál vártak minket, hogy csak délután értünk a végére, addig most öcsém szinte alig indult el otthonról és már haza is ért. A faluban sok ház kapuja zárva volt, nem jöttek ki, sem a kislányos házaknál (öcsém 12), sem a nagyobbak egy részénél. Az idősebb asszonyok sem nagyon engedték be a locsolókat. Miért is? Tudom, hogy nyűg tud lenni, de nem hiszem, hogy a tizenegynéhány éves lányok fordították el a kulcsot. Ez is faja. Hagyományok meg minden. Anya írt róla részletesebben.

Ez van, húsvét hétfő, 2009. Azért szerencsére azt látom/olvasom/hallom, hogy máshol rendben, normálisan zajlottak az események/hagyományok...

Tovább a poszthoz
1 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr31062454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesifotos 2009.04.19. 22:11:04

Tavaly három újságban írtam meg keserű tapasztalataimat a harácsolásról, ami a skanzenban és a kámoni arborétumban zajlott. (pl.: www.nyugat.hu/tartalom/cikk/33622_husvet_hetfo_vidamsag_es_bosszusag )

Érdekesek voltak a reakciók. Volt, aki szerint a Rádió Szombathelyt akartam lejáratni. Ilyenkor hirtelen nem tudom, hogy illik-e képen nevetni azt, aki ilyent állít. Valószínűleg én szerveztem oda negyven észér apukát és anyukát és direkt kértem a szervezőket, ne engedjék a gyerekeket az édesség közelébe.

Sokan viszont megköszönték, hogy nem csak dicséret jelent meg a rendezvényekről, hanem a negatív dolgok is.

És egy véleménynek kifejezetten örültem: az arborétum egyik dolgozója megköszönte a kritikát (!) és megígérte, hogy jövőre (azaz az idén) odafigyelnek majd.

Az idén a skanzenban szinte semmi nem változott, csak az édesség száma lett kevesebb, így pár perc alatt végeztek a felnőtt hadak. A Kámoni Arborétum viszont állta a szavát. Csináltak elkerített részt a legkisebbeknek és a nagyobbacska gyerekeknek szánt helyről is szigorúan kitiltották a felnőtteket. Az eredmény: vidám, sikerélménnyel teli gyerekek és a gyerkőcök örömének örülő szülők. Itt is köszönet illeti az arborétumot, amiért tanultak a hibából. És köszönet Atomnak is, amiért a VN-ben megírta, ami valójában történt a skanzenben és nem engedett teret a sablonszövegnek (jó idő, sok csoki, vidámság stb.).

Az én arborétumos képeim és videóm megtalálható az összeállításomban. ( www.nyugat.hu/tartalom/cikk/husvet_2009 )

És egy ötlet: lassan virágoznak a rododendronok, érdemes meglátogatni a kámoni és a kámi (jeli) arborétumot is!
süti beállítások módosítása