atom

A pokol kapuja - The door to hell

2009.02.27. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
A pokol kapuja - The door to hell Tovább

Egy kis ismeretterjesztés, az englishrussia.com-on találtam ezt a kis érdekességet. A pokol kapuja, avagy a "Door to Hell" egy gázkráter, ami egy szovjet gázkutatási balesetben keletkezett még az ötvenes években. Geológusok gázfúrási gyakorlatokat végeztek, amikor találtak egy földalatti barlangot, amely annyira nagy volt, hogy a berendezéseik és a táboruk "beleszakadt".

Hogy ne jusson ki semmilyen mérgező gáz, begyújtották s már több mint 35 éve ég (wikipedia és google, tehát vagy nem az ötvenes években keletkezett, vagy később gyújtották be, vagy nem 35 éve ég.)

Az égő földgáz szagát messziről érezni, a forró kráter közelében elég erőssé válik. A kráter évtizedek óta világít az égő gáztól, hogy mikor fogy ki, azt egyelőre még nem tudni. Szívesen megnézném, érdekes, talán mire eljutok oda, addigra még pislákolni fog valami öngyújtólángnyi.

A kráter 60 méter széles és 20 méter mély, még az űrből is látni lehet, Türkmenisztánban található, Darvaza mellett (kép: Google Earth):

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr94916633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Ani- 2009.02.27. 16:28:12

Megint olyat írtál, ami rettenetesen felkeltette az érdeklődésemet. Mindent elolvastam róla..... Félelmetes! A YouTube-on van 30mp. kép, hallani ahogy ég....
Szerintem káros hatása van a környezetre, és marha nagy energia pocséklás.... Ennyi idő alatt erőművet építhettek volna vhogy a tetejére.

igor2 2009.03.01. 23:22:37

Erőmű nem is rossz ötlet .

Rocko- 2009.03.07. 17:33:55

és mennyi ilyen van még.
en.wikipedia.org/wiki/Centralia,_Pennsylvania
ezen alapul ugye a Silent Hill is.
süti beállítások módosítása