atom

Agyalap, Maxigáz, Popocici meg a Zsebpiszok - Elsüllyedt világok, avagy egy régi mese emlékeztetőül

2009.01.21. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 7 komment komment
Agyalap, Maxigáz, Popocici meg a Zsebpiszok - Elsüllyedt világok, avagy egy régi mese emlékeztetőül Tovább

Ismét egy újabb gyöngyszemet találtam. Szupernagyin felbuzdúlva beírtam a keresőbe a Popocici és a Maxigáz nevet, ugyanis nagyjából ennyire emlékeztem egyik, egykoron kedvenc mesémből. Nos jóbarátunk a google s ugye azzinterneten szinte minden fent van, így megtaláltam az "archívumban" a mese intróját.


Sajnos a mesére már konkrétan csak alig-alig emlékszem, azt tudom, hogy voltak a kalózok, akik mindig pórul jártak űrhajófosztogatás közben, és ugye a bevillanó képeken Popocici van, rózsaszínben, ahogy énekel. Azt tudom, hogy ezt a mesét is (mint sok másikat) bátyámmal mindig beiktattuk a napirendbe, szerintem ebből is kevés olyan rész akad, amit anno nem láttunk valamilyen okból kifolyólag. A "kalózdalt" kívülről fújtuk, még most is be-beugrott egy részlet, miközben újranéztem.


A meséről találtam leírást a wikipedián és a port.hu-n is, úgy emlékeztem, hogy Elveszett világok a címe, de mint utólag látom, az Elsüllyedt világok a pontos meghatározása.
Az Elsüllyedt világokat (eredeti címe: Les Mondes engloutis) 1985 és '87 közt rajzolták a franciák. Akkortájt 2 és 4 év közt mozgott az életkorom, talán kicsit később került nálunk a képernyőre vagy túl jó a memóriám:P Az 52 részes rajzfilmsorozatot 2005-ben műsorra tűzte a Minimax is, ezért megérdemel a csatorna egy Ali-G-s "RESPECT!"-et! Ne csak a modern meséken nevelődjön az utánpótlás!

A port.hu leírása: "Mióta özönvíz söpört végig a Földön, Arkádia népe elzárkózva éli életét a Föld belsejében. Elődeik akarata szerint múltjuk minden töredékét kitöröltek emlékezetükből. Egy nap azonban a számukra életerőt adó Nap, a Shagma ereje fogyatkozni kezd. Ezért Arkádia gyermekei hírhozót küldenek a Föld felszínére. Az ő neve Arkana."

Biztos nem csak az olyan "öreg motorosok" emlékeznek rá, mint én, hanem az ifjabb nemzedék egy részének is derenghet e mese. Rég volt. Mi más meséken nevelkedtünk, mint az utóbbi generációk. A mai mesék közt is vannak jók, de én már csak ilyen félig-begyöpösödött vagyok, és szerettem amit "komcsi-mód" adagolt az állami televízió. Kevés volt amit szerethettünk, de azt annál jobban szerettük! Mondjuk a kölyökkoromba beletartozott minden más mese is, Tom és Jerry meg az innen-onnan beszerzett videókazikon kapott mesék, illetve a klasszikus Walt Disney-k. Amikor bejött az RTL-Klub és a TV2 '97-ben, az pedig már maga volt a kánaán. Na mindegy. Örülök, hogy én még tudom "kicsoda volt Pom Pom", hogy láttam mit fogott a nagy Ho Ho Ho Horgász, és ismerhettem Károly bácsit, meg Irma nénit...

Tovább a poszthoz
7 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr44875713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.01.21. 07:48:03

hehe én 13 éves voltam akkortájet és teljesen emlékszem még ma is dalra.Nekem akedvencem volt még az Idő urai is,arra emlékszel?Tök jó ,nem rég (vagy két évvel ezelőtt) megszereztem,valahogy más most nézni mint akkoriban.Úgy rémlik,hogy majd besz*rtam rajta.:-)
video.google.com/videoplay?docid=6176616723795979549

Atom · http://atom.blog.hu 2009.01.21. 16:28:24

Tyű... Az idő urai dereng, csak ismerős, semmire sem emlékszem belőle:P
A Jamie és a csodalámpa alap (mindig is akartam egy olyan zseblámpát. Az egér a Marsont pedig lehet, hogy nem ismerem. Nem tűnik nagyon ismerősnek...

igor2 2009.01.21. 18:12:45

ÉN is tudom hogy ki volt Pom Pom meg Irma néni meg Károly bácsi aztán még csak most vagyok 15.

Penya666 2009.01.26. 18:53:59

Fu ezt a meset enis imadtam anno, meg a zeneit:)

hamm-mer · http://hamm-mer.2010.try.hu/ 2011.03.21. 00:32:40

a youtubos beillesztett videót törölték, de itt van az indáról: default.indavideo.hu/video/Az_elsullyedt_vilagok_-_Kalozok_dala
Maxigáz!!!! :-DDD

Orinoco.Flow 2011.03.21. 15:05:01

Ugye tudjátok, hogy onnan kezdődik a vénség, hogy kiejted - az én időmben? - :D
Nagy divatja van a régebbi meséknek mostanában, én személy szerint a régiért és az újért is odavagyok rendesen. Persze hugi asszisztál... a favorit a Macskafogó, és a Cápali és Cápeti.
süti beállítások módosítása