atom

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon - Forrest Gump

2009.01.05. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 8 komment komment
Az élet olyan, mint egy doboz bonbon - Forrest Gump Tovább

"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod mit veszel ki belőle." - mondhatni ez e leghíresebb mondata az együgyű alabamai fickónak, Forrest Gumpnak. Szombat délután ismét vetítették a tévében klasszikust, mivel több éve már, hogy nem láttam, ezért alap volt, hogy megnézem.
Arra már nem emlékszem, hogy először moziban vagy videótékából kikölcsönözve láttam-e a filmet, csak azt tudom, hogy elsőre is tetszett, sokadjára pedig egyre jobbnak látom. Ahogy "öregszem" másképp látok jeleneteket, célzásokat értek stb., most is így volt ez. Jelenleg olyan indíttatást érzek, hogy meg kell szereznem könyvben is. Nagyon szeretem ezt a filmet, Forrest világát, aki nem teljesen úgy fogja fel a körülötte zajló dolgokat, mint ahogy azok valójában történnek. A port.hu-n olvastam egy nagyon jó megfogalmazást a filmről:

A Forrest Gump egy megindító romantikus mese egy ártatlan amerikairól, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elveszíti ártatlanságát.

Imádom az elhangzó bölcsességeket, imádom a párbeszédeket, például amikor BB és Forrest megismerkednek a buszon:
- A nevem Benjamin Buford Blue és úgy szólítanak, hogy Bébé.
- Az én nevem Forrest Gump és úgy szólítanak, hogy Forrest Gump.

Forrest, a narrátor, is sok-sok elmés, reális és egyszerű megjegyzéssel kommentálja az eseményeket.
"Van úgy, hogy az embernek nincs elég köve." - ezt akkor mondja, amikor Jenny, az egykori otthonát dobálja kővel, cipővel, ahol pedofil apjával élt.
A kedvenc részeim közé tartozik, amikor Forrest boldogan mesél Jenny-vel való viszonyáról: "Jenny meg én úgy voltunk egymással, mint a borsó, meg a héja."

A fenti ajánlóban is hallható a másik kedvencem: "Az a hülye, aki mondja."
Nem szaporítom tovább a szót, megannyit idézhetnék még a filmből, a végére hagyok azért még egyet:
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, de azt hiszem: kicsit mindkettő igaz."

Tovább a poszthoz
8 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr51855797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.01.05. 08:12:25

Tyű de rég láttam már,de tényleg nagyon jó film.Mindig megkérdezem,hogy hát ezt láttad már?Na most az Éjfél után kérdezem.:-)
www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=65344&i_city_id=3372&i_county_id=-1
Lehet tetszene ez is.

Törzsvendég:-) 2009.01.05. 09:07:12

Azthiszem itt egy újabb gyöngyszem,de bizonyára hallottál már erről a filmről.
filmbuzi.hu/archives/2009/01/03/benjamin-button-kulonos-elete-the-curious-case-of-benjamin-button/
Bocs,de nem tudtam kihagyni.:-)

Atom · http://atom.blog.hu 2009.01.05. 17:11:12

Még egyiket sem láttam, de utána nézek. A második beillesztett film, a Benjamin Button az nagyon-nagyon érdekel! Baromira megfogott!

Egyébként van egy másik nagyon jó klasszikus ebben a kategóriában (mint a Forrest Gump): Gilbert Grape
Ajánlom a filmet, nagyon megindító és jó film az is (már amennyire emlékszem rá így 5-6 év távlatából.
www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=10939

Törzsvendég:-) 2009.01.05. 19:25:53

A Gilbert Grape is meg van,de még nem láttam,és a Benjamin Button is meg van.Esti műsor lesz,mármint meló után ha haza megyek megakarom nézni.Remélem jó lesz.Majd elmondom milyen volt.:-)(Nekem).

Törzsvendég:-) 2009.01.06. 14:01:43

Na szóval,nem munka utáni film.Vagyis nem olyan film amit este 11-kor kell elkezdeni nézni,mert vagy 230 perc.Elkezdtem de másfél óra után abbahagytam,nem azért mert rossz,sőt tényleg nagyon jó,csak baromira fáradt voltam.Szóval ennek a filmnek azt hiszem meg kell adni a kellő tiszteletet és egy csendes hétvégi délutánon kell nekilátni.Nagyon tetszett a kezdés,ez a mániám a különféle filmstúdiók kezdőképei (kedvencem az Európa vízből kijövős szárnyas gyönyörűség és a Dremworks-ös holdról pecázós láblógálós kisfiú).Nem is tudom honnan lehetne leszedni ezeket a kezdőképket vagy mi ennek a pontos megnevezése?:-)Nagyon tetszik a képivilága a filmnek és kíváncsi vagyok,hogy mi lesz a vége.:-)

Atom · http://atom.blog.hu 2009.01.06. 21:33:56

Már én is megszereztem. Nagyon kíváncsi leszek rá, de akkor nem kezdem el csak úgy "bármikor". A kezdőképeket google-ben kerestem, de nehezen találni jó minőségben. Youtube-on szinte az összes videója fent van. Egy nagyon alapos képgyűjtemény viszont találtam itt: www.fabrice.info/productions.php

Törzsvendég:-) 2009.01.07. 09:02:28

Király vagy!!!Erről beszéltem,köszönöm szépen.:-)
Újabb film: Slumdog millionar:-)
filmbuzi.hu/archives/2008/12/30/slumdog-millionaire/
süti beállítások módosítása