atom

Watt-takarékos Lánctalpas Kivitelű Limlom- és Hulladékkezelő - Föld sorozat - azaz: WALL-E

2008.08.07. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 3 komment komment
Watt-takarékos Lánctalpas Kivitelű Limlom- és  Hulladékkezelő - Föld sorozat - azaz: WALL-E Tovább

BEST! KIRÁLY! LEGJOBB! TÖKÉLETES! IMÁDOM! - nem akarom elragadtatni magam, de rég láttam ilyen animációt. Szeretem az animációkat, a Verdáktól a sok klasszikuson (Jégkorszak) át a Toy Story-ig nagyon sokat, de ez volt az újabb mérföldkő életem animációimádati ösvényén.
Nem egy egyszerű robotos film, ami néhány szóval vontatottan viszi a történetet... Nem az. A sztori egyszerű, de mégsem unható, a kivitelezés gyönyörű, a Pixar tényleg kitett magáért, kedvenc jelenetem látvány ügyében EVE és Wall-E tekergőzése az űrben. Poénok vannak, abból nincs hiány és még egy kis tanulság is akad a film végére, de nem kell attól félni, hogy egy szigorú tanmesét kapunk. Egyébként találtam többféle fordítást is a Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) rövidítés jelentésére, a címben írt az egyik legelterjedtebb.

A zene nagy részét Thomas Newman írta, akit a filmzenekedvelők táborának azt hiszem nem kell bemutatni, személy szerint imádom az összes munkáját, ő írta például az Amerikai Szépség zenéjét is. A következő linkek youtube-ra mutatnak, ahol meghallgathatók azok a zenék amikről beszélek:), bár mozgóképpel sokkal jobb lenne. Közreműködik még Peter Gabriel is, nem tudom, hogy lehetett-e volna Eve belépőjelenetéhez és a már említett űrbéli tekergőzéshez szebb zenét írni.. ..jhajj.. ..most is az szól a háttérben:) A másik nagyon-nagyon találó választás persze Louis Armstrong előadásában a "La vie en Rose" című Edith Piaf dal. Azóta már sokszor meghallgattam:) Számomra fontos, hogy milyen egy film zenéje, az alapján nagyon bele tudok szeretni az alkotásba (Amerikai szépség, K-Pax, Amélie csodálatos élete, A Hős, stb.. stb...).

Egy robotnál nehéz megjeleníteni érzelmeket, egy fémből készült figura mosolygása (lásd Robotok c. film) elég valószerűtlenné teszi az amúgy is nehezen fogható robotszemélyiség kialakulását. Wall-E esetében azonban... Annyi érzelem sugárzik ebből a kis figurából, annyira szeretnivalóra alkották meg, hogy sugárzik belőle az élet. Apró mozdulatok "nézések" s nagyszámban a hangok felelősek mindezért. Az Eve kezében felvillanó villanykörtét érdeklődve megkocogtatja, az elgázolt csótányt szomorúan nézve szomorú sóhajjal vizsgálja stb...
Egyszóval nagyon jól megtöltötték élettel a karaktereket, felruházták őket személyiséggel. Aki még nem látta figyelje meg majd az M-O nevű robotot is, szintén csúcsfigura, mint a jégkorszakban Scrat.

Ezt a mozit mindenkinek ajánlom! Másodjára megnézve megannyi apró új poént fedeztem fel, érdemes többször is nekileselkedni:)

További, filmekről alkotott véleményeim ide kattintva.

Tovább a poszthoz
3 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr63583081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxatee · http://stockphoto.blog.hu 2008.08.12. 17:06:31

Ajánlottad, megnéztem, nagyon tetszett, ajánlom tovább!
:)

Már game is van hozzá: wall-e.playthq.com/

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2010.06.10. 21:36:58

az ajánlásodra megnéztem a Wall-E-t.nem tudom miért maradt ki eddig, nagyon aranyos, szép a grafika, a zene illik hozzá, a történet kerek, a szerelmeseken behaltam sokszor :) úgyhogy köszi
süti beállítások módosítása