atom

Tokorcs Repülőnap 2008

2008.07.15. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 1 komment komment
Tokorcs Repülőnap 2008 Tovább

"Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy hogyan csinálja?!" - kérdezte tőlem Benkő Sándor, mellettem álló fotógráfus, miközben a Kamov oldalirányú repülését néztük. "Tavaly óta ezen gondolkodom" - feleltem két kattintás közt.

Igaz, hogy a vártnál kevesebben érkeztek a hétvégén Tokorcsra, de így is szép számú repülőalkalmatosságot vonultattak fel a résztvevők hétvégén megrendezett repülőnapon.
Délelőtt érkeztem a reptérre, a kifutópálya és a hangár környékén emberek tolongtak a gépek környékén, mindenki szeretett volna egy-egy fotót magáról vagy gyermekéről, amin egy helikopter pilótaülésében vagy egy repülő légcsavarja mellett pózol.
A repülők azért időközben sokszor fel s leszálltak, ugyanis lehetőség nyílt természetesen sétarepülésre is. Felsorolni is nehéz lenne minden géptípust, melyek e két napban a reptéren megfordultak, a teljesség igénye nélkül: AN-2, Kamov KA-26, Cessna, PZL-104, Moran, ParaTrike, sárkányrepülők, hátimotoros siklóernyő, Eurocopter EC120, Falke, Góbé...
Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaságban, személyszállításban és más egyéb területeken is sokat használt AN-2-es, vagyis az "Ancsa" számított az egyik leglátványosabb jelenségnek, duplafedeles gép, piros-fehér-zöld színekben tündökölve és a méretét tekintve a legnagyobb volt aznap. Zuhanórepülést és lebegést idén sajnos nem produkált, de nem is olyan nagy baj, hisz a tavalyira is még nagyon jól emlékszem:)
Zsenák Csaba a Kamov KA-26-os "permetező-helikopter" pilótájaként még aznap reggel dolgozott is a géppel, melynek indításakor a kipufogóból kiáramló füst ellepte az egész repteret. Sokan ekkor olyan megjegyzéseket tettek a közelemben, hogy: "Ezzel még tud repülni?" - naná, hogy tud és nem is akárhogyan! A pilóta látványos fordulatokat tett a levegőben, dugóhúzó-szerű mutatványok és oldalazó repülés is volt a repertoárban (ezutóbbitól többen meghökkentek, én már nem, hisz a tavalyi repülőnap óta meghökkent állapotban vagyok). Van is egy kis videó a bemutatóról, íme:

A nap folyamán többször repült két Falke kötelékben, majd szombaton este megérkezett Szombathelyről a sárkányrepülővel vontatott Góbé vitorlázógép is. A Góbé pilótája is "kihozta a kihozhatót" a gépből, átfordulások és zuhanásszerű manőverek színesítették a show-t.Vasárnap már a sárkányrepülőből ugró ejtőernyősök szórakoztatták a nagyérdeműt, ezidáig nem is tudtam róla és nem is nagyon hittem el, hogy sárkányból egyáltalán lehet ejtőernyőzni, viszont ez most bizonyítást nyert, egymás után háromszor is.
Nem csak repülés, hanem földi program is volt jócskán. A hangár oldalsó szegletében Peng Csaba festőművész képeit tekinthették meg, a hangár mellett paintballozásra és a Magyar Honvédség sátrában szimulátoros repülésre volt lehetőség. Volt fafaragó mester és gyöngyfűző kézműves, Magyar Vöröskereszt által felállított véradósátor és eljött Szombathelyről a Vasi LogoMobil is, mely mellett többféle ügyességi játék kipróbálására volt lehetőség. A délután folyamán láthattunk még KTM Enduro bemutatót, két rallyautót és egy amerikai futball edzőmérkőzést a tatabányai és veszprémi csapat játékosai részvételével.


Én idén is jól éreztem magam, természetesen jövőre is megyek:D

Tovább a poszthoz
1 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr14567773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommi 2008.07.26. 21:31:00

Ezek rallycrossautók, mert burkolt a fényszórójuk... Legalábbis a narancssárga Audi 80-aséi azok... Hogy a happy-sárga Golf 3-mason is azok-e, nem látom, mert a motorháztetőt az autó orrára támasztották...
süti beállítások módosítása