atom

Sicko - Amerikában csak egészséges lehetsz! - a rendszer, ami betegebb, mint akiket ellát...

2007.10.31. 08:00 | Atom | Szólj hozzá! 8 komment komment
Sicko - Amerikában csak egészséges lehetsz! - a rendszer, ami betegebb, mint akiket ellát... Tovább
Elgondolkodtató ez a film. Elmagyarázza és megmutatja, hogy az amerikai  többiztosítós egészségügyi rendszer mennyire katasztrofális, mennyire nem működik.
Elgondolkodtató a helyzet, hogy életünk egy biztosítótól függ, az pedig az emberek élete elé helyezi a profitot, annál nagyobb a nyereség, minél kevesebbet ad ki. Logikus, de érthetetlen is egyben, hisz hogy szervezheti egy társadalom az életek védelmét profit alapon?! Hogy lehet arról dönteni, hogy mennyit ér egy élet?! Hogy lehet azt mondani egy haldokló ember fölött (legyen az gyerek vagy felnőtt), hogy nem látjuk el, mert nem fedezi a biztosítása?! Igazi Michael Moore-ra jellemző tragi-komédikus dokumentumfilm...

Michael Moore dokumentumfilmjei közül idáig láttam a "Fahrenheit 9/11"-et és a "Kóla, Puska, Sültkrumpli"-t. Most megnéztem a Sicko-t, ami az amerikai egészségügy deffektjeire mutat rá. Teljesen le voltam döbbenve, még annál is jobban. Érdemes megnézni és máris eloszlik a felhőmentes "milyen jó az amcsiknak" kép, nem is olyan problémamentes élni (pláne betegen) az újvilágban. Amerikában csak egészséges lehetsz. Ha nincs rengeteg pénzed, akkor megszívod! Betegbiztosítás? Hogyne, ha nem rendelkezel kizáró okokkal és utólag sem tudnak sehogy sem belédkötni, akkor fizetik a kezelést (ha nem tudnak belédkötni az erre alkalmazott "kötekedők" sem). Soha nem gondoltam volna, hogy még Kubában is jobb az ellátás... Durva dolgokat tudhatunk meg a profithajszoló biztosítókról és az egész rendszerről, ami betegebb, mint akiket ellát.
Tovább a poszthoz
8 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr22210857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pankeey 2007.10.31. 09:11:57

jo, hogy vegigolvastam megegyszer a cikket, mar majdnem kivettem a TK-bol.

charlie 2007.11.01. 08:22:57

Nos, Én azért nem mondanam, hogy dokumentum film ez a két film amit fentebb emlitettél.
Tele van tévedésekkel, csusztatásokkal, ami egy rendes dokumentum filmben nem lehet.
Én azt mondanam, hogy inkabb egyfajta vélemény a fenti két filme, mint dokumentum film. Persze ettől fuggetlenul jo, csak utana kell nézni a dolgoknak és nem 1:1-ben elfogadni amit mond,

pankeey 2007.11.01. 12:03:23

na mostmar megjobban kivancsi vagyok erre a cuccra.
szerencsere sikerult meg zaras elott kikolcsonoznom.
ha meg idot is tudok szakitani, akkor meg is lesem.

Atom · http://atom.blog.hu 2007.11.01. 14:13:51

Jó-jó... Akkor nem dokumentumfilm... Én sokat elhiszek Moore dolgaiból. Ugyanúgy, mint a Frei dossziéból... Manipulál a média... Viszont sokmindennek utánanézek, ezért csak egy részét tartom meg magamnak.
pankeey! - jó filmnézést! Aztán le ne betegedj!

wildgica · http://henrietta.klog.hu 2007.11.02. 12:23:24

Hmm, érdekesen hangzik. Ez volt felénk moziban is, vagy csak szimplán kiadták?

ewokPappa 2007.11.12. 12:23:58

minden dokumentumfilmekben vannak csúsztatások,ettől még dokumentum-film a műfaja...jejéjóóó

charlie 2007.11.18. 14:50:51

megnéztem a filmet. nagyon durvaa rendszer amerikában. ehhez képest a romokban hevero magyar ellátás maga a megváltás. meg, ohgy odavolt az angolok fél éves gyesétől. nálunk meg három év van.

viszont azt se gondoltam volna, hogy kubaban ennyire jo a helyzet, láttatok, ohgy milyen CT volt ott?
süti beállítások módosítása