atom

Francia remekek - minden ami jó

2007.07.14. 08:02 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Francia remekek - minden ami jó Tovább
A francia forradalom 218.-ik évfordulójának alkalmából összeszedtem egy-két jellemző dolgot/személyt, melyet a francia nép adott nekünk, a világnak. Egy kis lista írásába kezdtem, de a lap aljára érve inkább abbahagytam a jegyzetelést, ugyanis nagyon hosszan írhatnék sok-sok mindenről. Ezért inkább kategóriákba sorolnám a felelevenedett példákat:
Film:
Auguste ésLouis Lumiere testvérek találták fel magát a mozit, kell ennél több?
Luc Bessontól a Taxi "quattrológia", mely Dick Dale & His Del-Tones "Misirlou" című zenéjét főcímdallá választva mégjobban ismertté tette a Ponyvaregény után. Vagy a rengeteg színész, Jean Reno, Pierre Richard, Gérard Depardieu, Louis de Funès és a csendőrfilmek, Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Audrey Tautou, Sophie Marceau, stb... stb... Sorolhatnánk százszám a színészeket, sosem lenne vége.

(Ha nem látnád a videót kattints ide!)
Zene:
azthiszem ezt a részt annyira ne bolygassuk, jelenleg a francia-rapzenén kívűl más nem is jut eszembe, de a francia sanzonoknak, nincs párjuk...
Sport:
A legendás Le Mans-i 24 órás autóversenyek vagy a Tour de France, Zidane és még biztos sok jeles dolog, de a sportban sem vagyok otthon...
Írók:
Stendhal, Émile Zola, Victor Hugo, Moliére, Jean de La Fontaine, Jules Verne...
Építészet:
Az építészeti stílusokba most nem is megyek bele (most nincs kedvem erről olvasni könyveket), ha csak a híresebb alkotásokra gondolok, akkor egyből eszembejut az Eiffel-torony, Notre-Dame, a diadalív, Louvre és persze Disney-Land
Gasztronómia:
dijon-i mustár, baguette, croissant, Dom Pérignon (a pezsgő atyja), Bordeaux-i borok, francia saláta, francia-krémes, francia konyak, Stella Artois, franciakulcs:P és a rengeteg sajt...
Festők: (akikről még tanultunk is)
Jean Cocteau, Édouard Manet, Claude Monet, Henri Rousseau, Paul Gauguin (kinek képeit Gabesznak ajánlom:P), Vincent van Gogh (holland-francia), Pablo Picasso (spanyol-francia)
Közlekedés:
Elsőként ott a híres TGV, mely a második legnagyszerűbb dolog, amit a franciák közösen alkottak az angolokkal, természetesen a leges-leges-legnagyszerűbb a Concorde.
Aztán a csodálatos Citroën C-Métisse

(Ha nem látnád a videót kattints ide!)
A másik csodás tanulmány, a Peugeot 907

(Ha nem látnád a videót kattints ide!)
És a Renault, aki ha csodás autótanulmányokkal annyira nem is, de Forma1-es csapattal, mindenképp az élmezőnyben tartja magát.
És még rengeteg dolog, ami a franciáktól jön, jött és jönni fog, a parfümtől a Moulin Rouge-on át a Cannes-ig csak elfáradtam kicsit és úgy gondolom, hogy ez elég bő és átfogó ízelítő a franciákról.
Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr10117613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása