atom

Titkos tudósító - Sült gesztenye kommandó

2006.11.13. 22:41 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Titkos tudósító - Sült gesztenye kommandó Tovább

Késő őszi s téli időszakban megjelennek a Fő tér környékén a gesztenyét sütögető árusok. Rövid terepszemle után felmértem hogy jelenleg 1 helyen fellelhető ezt a mobil-finomságot árusító kis egység. Kis adag 400Ft, nagy adag 600Ft. Az élmény magával ragadó, ahogy a novemberi hidegben sétálunk a Fő téren s kezünket melegíti a frissen sült gesztenyével telimert zacskó. Aki inkább otthon akar sétálni a meleg szobában, annak sem kell elkeserednie, hisz mi sem egyszerűbb, mint az otthoni gesztenyesütés:-)
Először is be kell szerezni a gesztenyét, amelynek több lehetősége is van (törekedjünk a nagy szemű, fényes héjú és szép barna gesztenyék megszerzésére):
- 1-es módszer: célbaveszünk gesztenyefákat és azok alatt kisebb harcokat vívhatunk a szintén sültgesztenyére vágyókkal.
- 2-es módszer: egy kézművesszakörre igyekvő kisiskolás kezében megpillantott zacskó gesztenyét egy nyalókáért megkaparintjuk.
- 3-as módszer: a fent említett gesztenyeárust felkeressük és titkos cselt alkalmazva megkaparintjuk gesztenyekészletét.
- 4-es módszer: utánajárunk egy-két zöldségesnél vagy kilátogatunk a piacra.Ha a gesztenyét megszereztük, akkor kb. fejenként 15 dkg-ot meg kell mosni és éles késsel be kell metszeni az egyik oldalát, nem a kezünknek, hanem a gesztenyének, erre érdemes ügyelni! Egy gesztenyesütés előkészületei szabályos horrorba csaphatnak át. Majd annyi vizet kell ráönteni, hogy bőven ellepje és lefedve kb. 25 percig kell főzni. Miután ezen túl vagyunk már majdnem puha a gesztenye, amelyet kiszedünk szűrőkanállal és egy pillanatra hideg víz alá tartjuk, hogy ne égesse el a kezünket és ezáltal ne tudassuk a fél várossal, hogy mit csinálunk. Még melegen le kell hántani róla a külső héját és megtisztítva amilyen gyorsan csak lehet az előzőleg felmelegített sütőbe kell tenni, mert ha nem sietünk akkor a belső héj rászárad és körömgyilkoló mutatvánnyá változik a békés gesztenyeevés. Akkor kell kivenni a sütőből, amikor már érződik az illata, ha túlsütjük, akkor rágós lesz, de ha a héja nem túl ropogós, akkor a lekapcsolt sütőben hagyni kell száradni. A megpirult gesztenyéről el kell távolítani a vékony belső héjat, papírzacskóba kell tenni, hogy ne hűljön ki hamar és ne fülledjen be. Melegen kell fogyasztani a szobában fel le sétálgatva s ha még a fűtést is lekapcsoljuk teljesen átélhetjük a fő téri hangulatot. Így hát sült gesztenyére fel! Tessék csak sütögetni! Smile

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr6966486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása