Nemrégiben, az elmúlt 1-2 hónapban Bori megkóstoltatta velem a triplacsokis sütit. Odáig voltam és vissza, amikor megéreztem az ízét, utána többször is vettünk. Aztán egyik alkalommal nem volt a polcon, tripla helyett csak belga változat volt elérhető, persze finom volt az is, csak ugye eredendően nem arra vágytak a ízlelőbimbók. Aztán a homlokomra csaptam, s miután megelégedve néztem a friss ütéstől vöröslő homlokom a tükörben, utána néztem a neten, hiszen úgy gondoltam, ilyet vélhetően mi is tudnánk sütni.
A recept meg is lett, majd elkészült az első adag, s azóta persze már túl vagyunk jó pár sütésen. Majdnem annyira imádjuk, mint egymást:) Én mindenképp, hiszen két kedvencem benne van: a kávé és a csokoládé:)
Az elkészítés módja képekkel tarkítva a tovább után.
Végy egy kb. 2,5 deciliteres poharat, ez lesz a mérce, sokkal könnyebb így, mint dekázgatni mindent. A hozzávalók (az eredeti recept alapján):
- 1 pohár liszt
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- negyed pohár kakaópor (Holland, cukrozatlan)
- 10 dkg vaj vagy Rama
- fél pohár barna cukor
- negyed pohár porcukor
- 1 közepes nagyságú tojás
- 1 kk vanília aroma
- 1 csapott tk instant kávé (elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető)
- 1 tábla fehér csokoládé (9-10 dkg)
- 1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg)
és egy okleveles, kissé nárcisztikus de kalandkereső cukrászt, aki a receptet látva a pultra vágja a konyharuhát és kiviharzik a konyhából, jelezvén, hogy ez nem kihívás. Ez növeli az önbizalmad, hogy sikerülhet:) Amúgy nem pontosan szoktam méregetni, nem árt ha kicsit több kerül bele ebből-abból:P
Két tálra van szükség, az egyikbe vajat teszünk, amit "habosra" keverünk a por és a barna cukorral.
Ha ezzel megvagy, akkor mehet bele a tojás, a vanília aroma és egy ici-pici kávé, én egy ristretto-t teszek bele (ez kb. 2cl főzött kávé, de egy picit mindig több:P).
Ezután furán fog kinézni a cucc, de tekintsünk el tőle és a másik tálba szitáljuk össze a lisztet a szódabikarbónával és a kakaóval, a csipetnyi sóval.
Aztán e kettő anyagot összekeverjük, ekkor finom csokikrémet kapunk, félretesszük és felaprítjuk pici darabokra a csokoládékat.
Aztán ha összekevertük a csokikat a krémmel, akkor jöhet a sütőpapíros tepsi, amelyre evőkanálnyi halmokat teszünk, majd kb. 1 centiméter vastagra lapogatjuk. Ne tegyél többet, mert eleinte azt hittem kevés lesz, és nagyobb halmokat csináltam, ennek eredménye majdnem egy triplacsokis-tepsilap lett az eredménye, megnőnek, ahogy szétterülnek.
A 180 fokos sütőbe (nem térben, hanem hőmérséklete szerint) betesszük a tepsit, majd figyelünk, mert ezen a hőmérsékleten is 6-8-10 perc alatt kész. Nézegetni kell, hogy ne csillogjon, mert akkor már jó:) De figyelni kell, mert ha olyan a sütő, akkor le tud égni elég hamar. Itt még csillog.
Aztán ha kivettük, akkor nem szabad kapkodni, le kell óvatosan választani a sütőpapírról (én ezt pizzalapáttal teszem), aztán hagyni kell hűlni. Pár órát érdemes, jót tesz neki.
A sütinek van egy nagy baja, sajnos nagyon eteti magát, így sűrűn rájárunk, gyorsan fogy. Egész este csak az hallatszik sütés után a lakásomból, hogy mondogatom: Dom-di-dom-dom-dom...