atom

Gyorskaja: paradicsomszószos tészta

2010.11.12. 13:14 | Atom | Szólj hozzá! 15 komment komment
Gyorskaja: paradicsomszószos tészta Tovább

Tegnap este már épp készültem a szokásos szendvicskészítéshez, amikor eszembe jutott, hogy van alapanyag egy paradicsomszószos tésztához, hiszen terveztem, hogy csinálok a héten. Tudom ez nem nagy dolog, csak ugye én jellemzően kerülöm a tűzhelyemet, így abszolút bejegyzésgyanús, ha ügyködöm valamit a konyhában:P

Gyorskaja - ez a kulcsszó, hamar és egyszerűen. Csináltam már egy-két időigényesebb kaját is, de szeretek hamar végezni a gyomorba-valóval. Még nem értem el a "szeretek a konyhában időzni" kort.

Persze lehet enni előre elkészített szósszal, lehet enni porból stb. de annak mégis finomabb íze van amit az ember maga ügyködik össze:) Anya javasolta ezt az egyszerű receptet, megjegyzem finom lett:)

Odatesszük a tűzre a tésztának való vizet, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb szőrt pörköljük le a kezünkről, mikor a tűzhely felett áthalad az edény - mert ugye a lányoknak kapóra jön, hogy nem kell borotválni/gyantázni akármizni, de nekünk jól áll, ha van a karunkon némi kunkori:) Amíg felforr a víz, addig összekockázunk egy jófej hagymát, s közben azon gondolkodunk könnyeink közepette, hogy miképp lehet szépen és gyorsan hagymát aprítani (tán megkérdem majd a szakács bátyámat). A hagymát olajon pirítjuk, közben kinyitjuk a paradicsompürés konzervet (400gr). Szidni kezdjük a konzervnyitónk gyártóját, amikor hatalmas baz'megok közepette késsel próbáljuk az egymással szemben megmaradt két kis peremrészt elvágni, hogy kinyíljon a doboz. Miután ez megvolt, örülünk, hogy mindenhova fröccsent a paradicsom, csak a világoszöld pólónkra nem.

Lereszeljük a trappista és a karaván sajtot, majd összekeverjük a kettőt (mindenki olyat vesz és olyan arányban, amilyet akar). Aztán ha már megpirult a hagyma, akkor beleöntjük a paradicsompürét, épp annyi vízzel, amennyivel kiöblítjük a konzervesdobozt. A paradicsomszószt rottyanásig hagyjuk a tűzön, ízlés szerint borssal és cukorral ízesítjük. Én annyit tettem bele, amennyi jól esett, meg amennyit még véletlenül beleszórtam borsból:) Majd amikor már a tüzes cucc fortyogva lövöldözni kezd elzárjuk a gázt, s belenyomunk egy gerezd fokhagymát a szószba. Persze a tészta eközben már megfőtt, leöntjük, szósszal összekeverjük, rá a sajt, aztán nyammm. Mindez előkészülettel, mosogatással (közben), kajálással instant-kávéval és facebook-on való közzététellel kb. 50 percet vett igénybe, és még holnapra is megvan az ebédem. Na az ilyen gyorskaját bírom:)

Tovább a poszthoz
15 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr622442320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atom · http://atom.blog.hu 2010.11.12. 16:52:46

Nem tudom miért szívat a blogom. A héten már másodszor nem élesedik a bejegyzés, annak ellenére, hogy élesítve van. No mindegy. A mai csúszott a megjelenési idő miatt. 2010.11.12/13:14

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2010.11.12. 17:18:32

grat :) részemről irdatlan mennyiségű sajttal jöhetnek csak a tészták.
amúgy csak szerintem vicces az a kifejezés, hogy "rottyanásig hagyjuk főni"? láttam már ezerszer és mindig röhögnöm kell :D
jah és jó a poháralátéted!

bnyhdz 2010.11.12. 17:56:07

@Atom: valahogy éreztem, már majdnem szóltam is, de aztán valahogy mégsem. bocsi. :)

Törzsvendég:-) 2010.11.12. 18:11:22

Hát jól néz ki,de én ezzel nem laknék jól,valahogy a tésztás kajákkal csak az a bajom,hogy félóra múlva dög éhes vagyok,pedig nem vagyok egy nagyétkű:).A konzervnyitős részen jót rötyögtem magamba,volt már hasonló élményem azzal a külömbséggel,hogy általában rajtam landol a cucc,meg amúgy is, én állandóan leeszem magam,addig csinálom,hogy ha más nem, az utolsó falat tuti a pólómon van:).

Törzsvendég:-) 2010.11.12. 18:13:13

Megjegyzés:Rasztásoknak külön ajánlott ( a színösszeállítás ott van!:)

ndavid42 · http://flickr.com/ndavid42 2010.11.12. 20:10:27

Szinte ugyanilyet szoktam én is készíteni, viszont a jó sok hagyma mellé néha pirítok kockára-csíkokra vágott gépsonkát, és/vagy apró kockára vágott kaliforniai paprikát, esetleg ha van éppen otthon, akkor paradicsomot is. A vége felé meg még megszórom oregánóval, bazsalikommal meg olasz fűszerkeverékkel is az egészet, csak a *fíling* kedvéért :D Sajtot meg van, h nem is teszek rá. Teljesen jó gyorskaja amúgy :)

Emrik 2010.11.12. 20:44:36

Köszi. Lehet kipróbálom por nélkül elkészíteni, úgy hátha jobb :D

ditlzon 2010.11.14. 10:36:06

ezek a tésztás kaják jók. akkor szoktam ilyeneket kreálni, ha nincs kedvem sokat pepecselni a kohnyában. amúgy van pár ilyen hamar-gyorsan-finomat tésztás recept.
ezek a paradicsom-egyéb konzervek ilyenek, ált. a pólómra fröccsen az egész, a tűzhelyet meg takarítatom a kibugyborékoló szósztól...
cukor miért kell a szószba? nem elég a só-bors-bazsalikom-fokhagyma fűszerevés? :-)

Törzsvendég:-) 2010.11.14. 18:00:52

@ditlzon: Bocs,hogy én válaszolok erre,azért kell bele cukor általában,hogy ne égjen az ember gyomra tőle, illetve szerintem kihozza a cukor az ízeket (én minden paradicsomos cuccba,pl. a lecsóba is teszek egy pici cukrot),ez olyan mint amikor pl. sütibe is mindig kell egy icuri-picuru só.:)

ditlzon 2010.11.14. 22:46:30

@Törzsvendég:-): az igaz, kell a sütibe az a kis só :-)
anyukám is tesz a paradicsomlevesbe cukrot, de nekem ez soha nem tetszett, így ezt szokást nem vettem át. amúgy is cukorellenes vagyok, így amibe nagyon nem muszáj, nem teszek, és így is ízletes és ízes minden :-)

Törzsvendég:-) 2010.11.15. 06:42:25

@ditlzon: Nagyon helyes a cukorellenesség,elméletben tudom,hogy méreg,én mégis élek vele.:)Eseteleg lehetne egy kis sztíviát tenni bele:),bár már arról is olvastam mindenfélét.(Tanultam táplálkozástant,meg érdekel is,de valahogy mégsem táplálkozok valami hú de egészségesen.Hát ha neked nem ég a gyomrod tőle ne tegyél bele:).Ízlések és pofonok:).

-Ani- 2010.11.15. 07:01:03

Ügyi!:) csak a fokhagymát a paripüré előtt kell belenyomni, előtte azért nem mert megéghet, ha a főzés végén akkor elég intenzív maradhat az íze. :)

ditlzon 2010.11.15. 14:39:45

@Törzsvendég:-): nem szokott égni a gyomrom a paradicsomtól, hozzá vagyok szokva, nyáron is rengeteget megeszem, sőt, anyukám által eltett levet üvegből, magában szoktam meginni :-)
a cukorról: vhogy leszoktam róla, nem tudatosan, de elhagytam a teából, a kávéból, sütibe pedig a megadott mennyiség felét, 2/3át teszem. mézből viszont jöhet bármennyi :-P

Törzsvendég:-) 2010.11.15. 16:58:46

@ditlzon: A sima paradicsomtól nekem se,viszont a létől igen.Nagyapám ivott sok házi paradicsomlevet napi 1-2 litert leküldött.:)A mézet szeretem én is.Húúú a kávét azt nem tudnám cukor nélkül inni,meg hidegen se.
süti beállítások módosítása