atom

Így borul fel egy óriásdömper

2009.10.22. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Így borul fel egy óriásdömper Tovább

Nemrég néztem az NGC-n egy műsort, amiben bemutatták, hogy Kanadában miképp nyerik ki a homokból az olajat. Rendkívül szennyezi a környezetet, de ugye az olaj az olaj, és egyesek mindent megtesznek érte. Egyszer majd kifogynak a készletek, és ha még élünk akkor, s talán nem lesz minden víz alatt az elolvadt jégsapkák miatt, akkor majd más erőforrás után néz a világ és Luigi is valami elektromos hajtású tütü lesz:) A műsorban volt egy mondat: "Mi lényegében csak megtisztítjuk a homokot és visszatesszük a természetbe." - ezért tőlem, egy olyan fapofával adott, szótlan pofon járna. Lazán, könyékből... Ti is ilyennek képzelitek el a visszahelyezést a természetbe ugye?!

A műsorban sok Caterpillar 797-es rohangált a háttérben, ha jól tudom jelenleg ez a világ legnagyobb dömpere. Gondoltam olvasgatok róla kicsit, amikor ráleltem az englishrussia-n egy fotósorozatra, ami Oroszország gyémántbányáit mutatta be Jakutföldön (Yakutia), ahol a legnagyobb gyémántokat bányásszák.

Ha jól értelmeztem, akkor olyan rövid ott a nyár, hogy csak egy hónapjuk van áskálódni, viszont ezek a legtermékenyebb "üzemek.

Amellett, hogy rengeteg energiát igényel ez a nyereséges üzletág, enyhén szólva szétcseszik a tájat, de ezen a környéken ez nem számít, hiszen széles a tundra, a sztyepp, vagy a fene se tudja hova tartozik (hajnali egy van, most nem keresem meg). Itt megnézhető pár bánya műholdfelvételen.

Tehát itt is rohangálnak óriás dömperek, bár kicsit kisebbek, mint Kanadában. Ezek a Terex Unit Rig-ek csak 2700 lóerősek, a 4000 lóerős Caterpillarokkal szemben. Konkrétan ekkorák, ilyenek.

Aztán találtam egy telefonos videót arról, amint egy ilyesmi óriásdömper (nem tudom a videó alapján belőni a típust), tehát egy ilyen monstrum nagynehezen felkapaszkodik egy meredek domboldalon, de az utolsó pár méteren elakad és végül visszacsúszik a domb aljára, borul-törik s lángol. Nagyon durva lehet, ahogy egy ekkora gépállat lebukfencezik a leejtőn. Klikk és watch!

Durva nem?

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr331466133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása