atom

*megjegyzés* - Fürdőzés mínuszban, szauna, finn szokások

2009.01.12. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 2 komment komment
*megjegyzés* - Fürdőzés mínuszban, szauna, finn szokások Tovább

Pénteken Celldömölkön jártam, a régi cimborák invitáltak egy kis evés-ivásra. Miután jól belaktunk a pulykaféleséggel és megittunk egy jópofa sört is mellé összeszedtük cók-mókunkat és átmentünk a fürdőbe. A Vulkán-fürdőben még sosem jártam, viszont azt már hallottam, hogy kellemesen el lehet ott ütni az időnket.
A még csak pár éves fürdő kövezetén egy száll fürdőgatyában és papucsban slattyogva furcsa érzés lett úrrá rajtam, ha jól emlékszem, akkor utoljára még Érden voltam télen fürdőben és az ugye '96-ban, vagy még korábban lehetett.
A nagymedencében viszonylag kevés időt töltöttem, ugyanis nem tudok úszni (csak annyira, hogy ne fulladjak meg). Szóval leúsztam másfél hosszt karral, a lábmunkám ugyanis olyan, mintha egy kezdő marionettbábozó rángatná kötélen és próbálná kibogózni a csomókat. Tehát másfél hossz és bicepsz-csődöt kellett jelentenem, edzenem kéne, vagy legalább megtanulnom úszni.
Sokat voltunk a melegvízes medencében is, aminek van egy kültéri része is, ahova kimenni tényleg különleges volt. Gondoljatok bele, hogy egy-két órája még kint dideregve rohantok, lefagyott ujjakkal, összehúzott kabát és vastag pulóver ölelésében a bejárat felé, vágyva a benti hőmérsékletet, utána pedig egy szál fürdőgatyában vagytok kint a szabadban. Kimentünk a medence külső részére, a víz tetejéről csak úgy gomolygó füstként szállt a gőz, mínusz-akárhány fok lehetett, de mi nem fáztunk. Nagyon tetszett ez a helyzet, régen nem lepett meg ennyire, akkor kifutottunk a bátyámmal a kinti medencéhez, ugrottunk a forró vízbe, pacsáltunk*, aztán usgyi vissza a fedett medencékhez. Egy hülye százat csinál elven a hóban is futottunk, vagy épp otthon egy szál fürdőgatyában az összelapátolt hókupacban fürödtünk.
A vízes élmények előtt-közben-után benéztünk a szauna részlegre is, na ne már, hogy kihagyjam, igaz pár éve még nem bírtam nagyon. Utoljára 2003 szilveszterén voltam szaunában 15 másodpercig (addig bírtam szédülés nélkül). Valami gondom volt a párával meg úgy alapjában véve mindennel ami gőzt termelt, így esett meg többször, hogy zuhanyzás közben elájultam a kollégiumban. Szóval bementünk először a gőzkabinba és furcsamód most nem lettem rosszul, jól kapkodtam a páradús levegőt. Utána nem sokkal átmentünk a "száraz szaunába", 95c° fok, izzasztó meleg. Azt szokták mondani, hogy az ember kiizzad a szaunában minden mérget, szerintem most azt is kiizzadtuk, ami még bennünk sincs. A gőzkabin után 88 volt a pulzusom, a száraz szaunában 130. Ha már odaépítették azt a merülő-medencét a szaunák mellé, úgy gondoltam belemászom a kabinból kijövet, kicsit hidegnek tűnt a 10 fokos víz, másodjára is. Azt hiszem, hogy a finnek tudnak valamit, amikor hasonlóképp cselekednek:P A rettentően hideg víz valahol mégiscsak jól esett, frissítően hatott a nagy hőség után, nem tunyultam el, nem voltam annyira hulla-fáradt. Szóval jól esett:) A lazsálós délutánt befejezvén hazavonatoztunk, majd este fotózni mentem, de utána úgy aludtam, mint a bunda. A pihenés is tud fárasztó lenni:P

Nah, többet nem is gügyögök, jó volt, akinek van ideje-lehetősége ugorjon el egyet fürdőzni, megéri pár órát lazítani!:)

*pacsál: ez végülis a pancsikolással megegyező szó, amit Érden tanultam és amikor kimondtam Vas megyében hülyén néztek rám és falusinak tituláltak. Azt mondták ilyen szó nem létezik, a Google szerint 6250-szer igen, úgyhogy nem csak bennem van a "hiba":P

Tovább a poszthoz
2 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr7871633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jéel · http://laci.blog.hu 2009.01.13. 12:11:42

Nézd meg ezt a pacsálót - ő szintén szaunában volt.
Az illetőt most szombaton fotóztam, Pozsonyban.

laci.blog.hu/2009/01/12/vissza_a_termeszetbe

Atom · http://atom.blog.hu 2009.01.13. 17:27:23

:P Őrület, nem venném 100 százalékra, hogy nem fázott az illető:P
süti beállítások módosítása