atom

Lenyűgöző természet egy Föld nevű bolygón

2009.07.08. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
Lenyűgöző természet egy Föld nevű bolygón Tovább

Egy nagyon jó válogatást találtam a time.com-on a minap. Egy csokorba gyűjtöttek érdekes természeti képződményeket, ezek közül emelnék ki párat, amelyek engem is nagyon lenyűgöztek. Szeretem a természetet, az egyik legjobb designer, s hiába a sok mű, mindig jön egy trend, ami visszahúz a természetességhez.

Azt idáig is tudtam, hogy vannak szabályos geometriai formák a természetben, legalapabb ugye a gömb, ami számos formában jelentkezik. Viszont gondoltátok volna, hogy például a hatszög is képes a természetben létrejönni? Kifejezetten jó példa erre az írországi Óriások átjárója, a Giant's Causeway.

A sziklacsoport közel 40 ezer bazaltoszlopból áll, és ez Írország egyetlen világöröksége. Több millió éves geológiai tevékenység eredménye a sok erodálódott szikla, a vulkánkitörések után az olvadt bazaltlávát a tenger lehűtötte és szigorú matematikai formák mentén töredezett szét. A legtöbb oszlop hatszögletű, de van négy-, öt-, nyolc-, és még tízoldalú is, átlagos szélességük 30 centiméter.

A következő képződmény a Limestone. Ez egy nagy mészkőszikla, Új-Zélandon emelkedik az óceán fölé.

Nem maradhatnak ki a felsorolásból a gejzírek sem, amelyek onjták magukból a Föld mélyéből feltörő forró gőzt/vizet. Az alábbi képen a Fly gejzír látható,  Nevadában, a Bad Rock sivatagban található. 1916-ban keletkezett, méghozzá úgy, hogy egy fúrás közben behatoltak egy hidrotermikus akviferrétegbe. 1960 óta folyamatosan működő gejzír létrehozott kúpokat, rétegeket maga körül, a kibocsátott, besűrűsödött ásványi anyagokból.

Jégbarlangok - Megannyi jégbarlang jön létre az évek során Izlandon. Varázslatos a külsejük, akarom mondani a belsejük. E barlangok hosszú ideig vannak jelen egy-egy gleccser belsejében, de törékeny mivoltuk miatt, egy pillanat alatt eltűnhetnek. 

Sokszor hallani azt, hogy nincs két egyforma hópehely. Nem jártam utána, hogy ezt igazoljuk, de biztos, hogy a tudósok megalapozott kijelentése ez sok-sok vizsgálat után. Megdöbbentő, hogy milyen pontos és szabályos geometriai elrendezéssel bír egy hópihe, íme egy kicsit nagyobb felbontásban a fehér pehely, lenyűgöző a természet.

S végül egy tó, ami a kékeszöld algák, vagy a kékeszöld baktériumok miatt néz ki ily gyönyörűen. Egyszerűen nem tudok betelni a látványával, csodás jelenség. Az Otthonunk című film egyik jelenetéből való a kép, sokféle keresőszóval sem találtam, hogy hol van ez és mi a pontos neve. Esetleg tudja valaki?

Azt hiszem, hogy ilyen bejegyzésből lesz még a későbbiekben is, hisz kimeríthetetlen téma ez, körbe vagyunk véve lenyűgöző természeti képződményekkel, formákkal, millió bejegyzés születhetne belőlük.

Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr67811263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.07.08. 16:32:35

Ezek tényleg gyömyörűek.én is nemrég láttam az Otthont,nagyon tetszett.
www.youtube.com/watch?v=JLz_1LNAuAQ
Ez is jó.

pankeey 2009.07.08. 17:04:39

epp vagy 1 hete neztuk meg mi is a kollegakkal, erdekes es neha megbotrankoztato latvanyu darab;
erdekel, ha meg megvan?

ps.: az a szines to engem is elvarazsolt

pankeey 2009.07.08. 17:14:28

hja megvalami:

hiaba szep es jo es olykor tokeletes valamint csodakra kepes a termeszet vagy barmi mas alkotas, ha akadnak olyanok kik leromboljak

-Ani- 2009.07.08. 20:26:26

Nagyon szépek! :)

Atom · http://atom.blog.hu 2009.07.08. 23:07:58

Nos az otthont ma végignéztem, de egyelőre nem alkotok véleményt, valahogy elszégyelltem magam mára, mint Föld energiáit szipolyozó homo sapiens...

V75: Az Earth is megvan, arra is sort kerítek majd valamikor, aztán már megvan a vonulat, hogy miket fogok megnézni, csak még össze kell írnom.

p: csodás a természet, és a Föld bolygó, csak mi vagyunk a rákfenéje, ami akár jóindulatú is lehet, csak ugye ahhoz pénz és szemléletváltás kell.

pankeey 2009.07.09. 06:59:07

akkor van ra valami csekely esely, hogy leteszed a mocskos cigit ?!

(ez speciell nem kiadas lenne :P)
süti beállítások módosítása