atom

*megjegyzés* - biciklis karambolok, ismétlődő helyzetek

2009.01.14. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 3 komment komment
*megjegyzés* - biciklis karambolok, ismétlődő helyzetek Tovább

A városban járva arra lettem figyelmes, hogy bizonyos szituációk ismétlődnek. Na nem a dejavou-re gondolok, nincs hiba a mátrixban, csak hasonló eseteket véltem felfedezni az elmúlt napokban.
Szombaton elment mellettem a járdán egy biciklis kölyök (A). Körülbelül három méterrel később balról, derült égből villámcsapásként kiszáguldott egy átjáróból egy másik biciklis (B), és telibe találta a kölyköt. A gyorsan kihajtó srácnak (B) ideje sem volt fékezni, viszont nem is számíthatott a balról egyirányú utcában egy, a járdán jobbról érkező biciklisre (A). "Csatt!" - ilyen hangja volt az (A) biciklista kosarából kizuhanó ketchupos üvegnek, ahogy szétloccsant az aszfalton. (B) leszállt, felsegítette (A)-t, aki úgy, egy méterre repült bringájától és az ijedtségtől azt sem tudta hol van. Ez volt az egyik eset. Aztán hétfőn a járdán sietve sétáltam, amikor majdnem az egyik kapualjból kihajtó autó ebédje lettem. Elhiszem, hogy nekem is figyelni kell, de azért nem úgy kell kihajtani egy udvarból, a forgalmas belvárosban, hogy nem is számolunk a járdán közlekedőkkel és csikorog a kerék, amikor mégiscsak felbukkan egy a látótérben.
Aztán jött a kedd. Kedden délelőtt ismét a városban másztam, amikor egy szabályosan közlekedő biciklis nő elé kitekert egy másik biciklis. A nő először lassított, végül teljesen megállt, érintve az öregúr hátsó kerekét, aki azt sem tudta mi van. A nő valamit mondott, kikerülte az öreget, majd elindult. Az öreg az út közepén megállt majd kiabálni kezdett a nő után: "Mit képzel?! Ez egy védett terület! Védett területen vagyok!" - kiabálta ezt az út közepén, a szaggatott sárgával jelölt, az utcán átvezető biciklis "zebrán". Na igen, félhangosan megemlítettem az öregnek, hogy a védett terület közepén ácsorogva feltart két autót és balra van egy elsőbbségadás kötelező tábla, amit nem vett figyelembe. Az öreg pampogott, én továbbmentem, az első autó meg dudált:P Hát ez van... Kicsit ismerősnek hatott a biciklis koccanás, de ez korántsem volt oly durva, mint a szombati. Aztán pár pillanat múlva balra egy kapualjban erős fékezés (most csikorgás nélkül), én ugrom egyet, és egy "Bocs az ijesztésért!" - szerűen intő kéz az autóból. Na lám, most már kezdem úgy látni, hogy ismétlődnek bizonyos helyzetek.

Remélem, hogy a kapualjból kihajtó autós szituk megszűnni vagy csak ismétlődni fognak, és nem folytatódni... Aggódni meg ráérek a bringás szituk miatt, addig még nem nagyon pattanok nyeregbe...

Tovább a poszthoz
3 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr82875674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charlie 2009.01.14. 08:52:38

védett terület, lol :D

a sárga kockás bicikliút kereszteződést ugyanúgy kell kezelni, mint ha sima utcák kereszteznék egymást. jobbkéz, stb itt is érvényes, nincs a biciklisnek feltétlen elsőbbsége.

Kniight 2009.01.14. 10:10:29

1. A kerékpárosok is igazán levizsgázhatnáak kreszből.

2. Sajnos sok autós nem veszi figyelembe azt, hogy a kocsi orra 1-2 méterrel előrébb van mint ő maga. Ez nagyon szar, mert úgy kell kihajtania, hogy nem látja mi van a járdán. Én mindig kidugom egy picit a kocsi orrát és megállok. Utána "kicsorgok" aki keresztbe van fel tud készülni.
Egyébként pont a gyalogosok szoktak ilyenkor integetni hogy menjek. Tök jó érzés :)

-Ani- 2009.01.14. 21:58:01

Én felszerelnék tükröket, oda ahol kihajtanak az autósok. Autósnak, gyalogosnak egyaránt. :)
süti beállítások módosítása