atom

Álommátrix, többszintű logikai úvesztőkkel tűzdelt világ: Eredet - nagyon ajánló filmajánló

2010.07.28. 12:28 | Atom | Szólj hozzá! 8 komment komment
Álommátrix, többszintű logikai úvesztőkkel tűzdelt világ: Eredet - nagyon ajánló filmajánló Tovább

Tegnap este Hanzs kolléga invitált nagyjából fél-3/4 órával kezdés előtt mozizásra, hogy nézzük meg az Eredetet. A filmről az utóbbi 1-2 napban annyit hallottam, hogy nem volt kérdés, hiába volt egyéb dolgom, hiába vagyok kicsit elúszva - Menjünk!

Zsótti is betársult, hatalmas tömeg, alig volt szabad ülőhely a moziban, talán 5-10 szék állt üresen arra az izgalmas két és fél órára, amit a film ígért. Aztán elkezdődött a produkció, szép lassan megértettük, hogy mi zajlik a vásznon, felvettük a fonalat. Ha kicsit nem figyelünk oda telefonos matatás, kukoricaszedegetés vagy egyéb miatt, akkor kicsit elveszettnek érezhetjük magunkat, le lehet maradni apró információkról, amik a film utáni: „Akkor ez most hogy is volt?” értelmezésekkor fontosak lennének.

Mindig is nehéz úgy írni egy filmről, hogy nem árulsz el fontos említendő részleteket belőle, de nem szeretnék lelőni semmit sem, inkább nézzétek meg, hiszen ezért ajánlom. Példaképp elmondható, hogy a film utolsó jeleneténél szinte az egész nézőtér együtt suttogta ugyanazt, vártuk, hogy megtörténjen – tehát hatott a nézőkre a sztori, viszont többet nem mondhatok:P

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) profi a szakmájában, a hadsereg fejlesztette mesterséges álmok világában. A rendszer nagyon egyszerű, egy személlyel összekapcsolódva annak agyába alkotnak egy világot, amit az egyén valósnak hisz, viszont a profik, az alkotók (álmodók), vagy ahogy a filmben nevezik inceptorok tisztában vannak mindennel, s az egyén legféltettebb titkait is könnyedén megszerezhetik. Cobb profi, ipari kémkedésre használja tehetségét, keresett bűnöző, de egyben magányos férfi is, hiszen óvatlan volt a múltban. Talán még annyit elárulhatok, hogy a Cobb belevág élete egyik legnehezebb feladatába, azaz elvállalja, hogy csapatával elültet egy gondolatmagot, aminek eredményeképp egy világméretű monopólium leendő örököse (Cillian Murphy) fel akarja majd darabolni cégbirodalmát.

A film logikai felépítése egyesek szerint nagyon jól eltereli a figyelmet minden hibáról, nem megmagyarázott eseményről – ez valahol igaz, hiszen agyunk pörgött, továbbgondoltuk, variáltuk, értelmeztük – viszont történetében és megvalósításában aligha kellett volna több cselekményt zsúfolni a filmbe. Hanzs sokszor csak fújtatott mellettem, rángattuk vállunkat, nem értettük a hirtelen történő dolgokat, majd megmagyarázták, s már csak egy félhangos: "aha!" rádöbbenés kellett volna hozzá...

Jó lassítások jó időben, jó zenével (Hans Zimmer), helyenként látványos harcjelenetek, s a film az első óra után szinte megállás nélkül pörgött. Annyira magyaráztak el mindent, amennyire kellett, s csak pár helyen maradt homályos a sztori, ami lehet, hogy csak azért alakult így, hogy tényleg beszéljenek róla, megpróbálják utólag értelmezni – egy újranézést és össznépi eszmecserét követően ez sikerül is (a fórumokat látva). És az, hogy a valós idő az álomban hatványozottan jelenik meg, ámulatba ejtett. A valós életben eltöltött órákat egy bizonyos szint után évtizedeknek élik meg az álmodók.

Sokan említik az Eredetet egy lapon a Mátrixszal, persze lehetne hasonlóságokat keresni, de én csak arra szorítkoznék, hogy legutóbb a Mátrixnál ábrázolták ennyire ütősen a valóságnak hitt valótlant. A számítógépek alkotta világban élő emberi tudatok sztorija lényegesen túlszárnyalta annak idején azt a szintet, amit például az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájú robotok képviseltek a Terminátorban. Aztán az évek során jött egy-két film ilyen-olyan technikai megoldásokat felvonultatva, de szép lassan kifogyott a szusz a témából. Az Eredet is a technológián alapul, viszont ők nem kiáltottak speciális kütyük után, csupán egy szerkentyű bukkan fel időről-időre a filmben, de azt sem magyarázzák agyon - van, funkcionál, altat és összekapcsol.

Az Eredet számítógépe az emberi agy, a képzelt világ pedig nem más, mint az álom. Hogy hány szinten, és milyen mélyen lehet ebben a világban „kalandozni”, amíg eljutunk a nyers tudatalattiig, azt – elképzelhető – hogy majd filozófusok magyarázzák el nekünk, mint ahogy a Mátrix után is tették. Hogy végül ezzel kultuszt teremtenek-e? Még nem tudni, sokan ezt rebesgetik, mindenesetre felírtam a beszerzendő DVD-k listájára, szeretem az olyan filmeket, amelyek olyasmit mutatnak, amiben még nem volt részem – vagy úgy érezem, hogy ilyet még nem láttam. Szeretem az olyan filmeket, amelyek után csend van a nézőtéren, és az emberekben is, akik próbálják összegezni a látottakat és az utcára érve már egymás szavába vágva formálják meg véleményüket arról, hogy mi, mikor és hogyan is volt.

Mi is ezt csináltuk, aztán Hanzzsal még egy kicsit értelmeztük a ház előtt a padkára ülve a látottakat, utána beültem a gép elé, végigolvastam pár fórumot, másfél óra múlva helyreigazítottam pár tévedést, majd rájöttem, hogy egyes esetekben viszont én sem látom a tiszta magyarázatot. Ma pedig egész délelőtt ezen járt az agyam. Szeretem az ilyen filmeket:) Nézzétek meg!

Előzetes:

 

Tovább a poszthoz
8 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr972181968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Moziajánló : Az eredet 2010.08.02. 10:27:01

Nyugodtan mondhatjuk, szinte biztosan, és kockázatok nélkül, hogy ez a nyár legjobb filmje. Mi kell ahhoz, hogy mindez megszülessen, nos nem más, mint egy Christopher Nolan nevű csávó (rendező,producer,szerző), akit már rég foglalkoztatott az álom real...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.07.28. 14:04:41

ultramegagigalájk a film, és szintén egész de. ezen agyaltam :) megnézzük mégegyszer????? :P

-Ani- 2010.07.28. 14:41:48

Ez nem az a film amit mostanában meg szeretnék nézni. A Mátrixot sem szerettem...

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.07.28. 16:39:37

@-Ani-: ez nem a mátrix, ez teljesen más, én tök nem értem miért vonnak vele párhuzamot. Aboszolut más, sokkal jobb :)

ditlzon 2010.07.29. 09:24:04

@csacse: én is attól tartottam, hogy mátrixos lesz, de egészen más, érthetőbb, jobb és izgalmasabb :-)ja, és a színészek is sokkal jobbak benne. még leo is.

tompysoft 2010.07.29. 10:56:06

Hű. Jól hangzik. Ki akarja megnézni velem? :)

Atom · http://atom.blog.hu 2010.07.29. 11:42:27

Plázában most játsszák, de augusztus 12-től a Savaria Moziban is vetítik. Arra majd elmegyünk többen. Egyébként megnézheted most is, mert valószínűleg eljössz másodszor is, hogy minden tiszta legyen, ugyanis egy jó film, frankó véggel, csak ha túl sokat agyalsz utána, akkor egyre több kérdésed lehet, amire utána úgy véled úgy kaphatsz csak választ, ha újra megnézed:)

Hajnal Pappa 2010.07.29. 19:21:52

minden nap meg akarjuk nézni Móóónival, de csak nem jön össze:D Filmbuzi is 10/10-et adott, pedig az nagyon ritka!

Atom · http://atom.blog.hu 2010.07.30. 01:02:17

@ewok36: Nagggggggyon jó! Legyetek türelemmel, kitartás!
süti beállítások módosítása