atom

Szörnyek az űrlények ellen - IMAX 3D-ben

2009.04.10. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 3 komment komment
Szörnyek az űrlények ellen - IMAX 3D-ben Tovább

Kedden Pesten jártam, hogy beüljek az Arena Plaza IMAX termébe, ugyanis Magyarországon április elejétől vetítik az első egészestés filmet IMAX 3D-ben. Tíz perces késéssel érkeztem, de szerencsére még a főcím elejéről sem csúsztam le, behuppantam a székbe, szemüveg fel és már peregtek is a képkockák.

Nagyon durva
Na ugye magamfajta vidéki gyerekként idáig csak a szimpla vetítővásznakhoz voltam szokva, illetve a Savaria Mozi 6,5x14,5 méteres vásznához, most pedig egy 18x24 méteres felületet bámultam. Hangok minden irányból, film eleji kutyaugatásnál még mellém is néztem, hátha beosont egy eb és mellettem foglalt helyet a nézőtéren. Pereg a film, majd hamar hátracsapom a fejem, mert egy labda pattog felém a képernyőről. Szeretem az ilyen képernyőből kinyúló effekteket, annak idején nagy örömmel néztem az első 3D-s mozizás alatt, ahogy a nézőtéren mindenki megpróbálja elkapni a levegőben úszó halacskákat:)
A Szörnyek az űrlények ellen egyébként teljesen jó volt, ekkora vásznon 3D-ben pedig még inkább. A kidolgozottságról csak annyit, hogy hajszál és szőrtüsző szinten látszott minden. Érdekes a sztori, néhol kiszámítható, néhol meglepő, aranyos és egyben izgalmas. Poénok akadnak benne rendesen, kedvencemként pedig nem is tudok megjelölni egy karaktert sem, mert valamivel mindegyiknek sikerült megszerettetnie magát velem.

IMAX
Na ez egy olyan, amiről rengeteget írhatnék, kezdve a technológiától az élményig. Az, hogy a vetített film tekercsének hossza közel 21 km, súlya sok száz kiló, és hogy a vetítőgép fényerejét még az űrből is lehetne látni, azok már csak plusz információk, amikről bővebben olvashattok is a filmről és a technológiáról írt cikkemben ide kattintva.
Felmehettem a gépterembe is, persze eldobtam az agyam a filmes tárcsák méretétől és a sok-sok kiszolgáló egységtől, amiket megmutatott az egyik mozigépész.

Nagy élmény volt, és kitűzött célom, hogy minél hamarabb ismét beülhessek a moziba valamelyik IMAX 3D dokumentumfilmre, mondjuk az Űrállomás 3D-re, amit Ádi is nagyon megdicsért. Jee! Ajánlom mindenkinek, aki arra jár és még nem látott ilyet, hogy szakítson egy kis időt életéből erre, mert nem bánja meg.

Tovább a poszthoz
3 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr601054434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Ani- 2009.04.10. 13:05:07

Én is, én is! Mielőbb sort kerítek rá, és elmegyek egy ilyen moziba! :))))

charlie 2009.04.10. 15:08:52

Nem vagyok egy fizikai májer, de ez hülyeség: "30 ezer wattos fény kibocsátásá"

A fény mértékegysége a kandela, az égők itt csak 30e watt energiát alakítanak fénnyé. Ez amúgy nem jelent semmit, mert függ az égőtől (100 wattos sima izzo vs. 12 wattos kompaktcső, stb.)

Atom · http://atom.blog.hu 2009.04.12. 13:34:28

@charlie: Én sem vagyok fizikai májer, sőt!
Én arra alapoztam amit mondtak, illetve a neten olvasottakra. Köszönöm a javítást.
süti beállítások módosítása