atom

Átvinni egy tevét a tű fokán? - akár karavánt is. Mikrominiaturista művészet

2009.03.06. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 4 komment komment
Átvinni egy tevét a tű fokán? - akár karavánt is. Mikrominiaturista művészet Tovább

Átvinni egy tevét a tű fokán? Nem olyan egyszerű feladat. Vagy közelről nézünk át a tű fokán egy tevére (bár ettől még nem jut át), vagy paszírozunk, de annak a sivatagi cirkáló nem fog örülni, vagy szerzünk egy nagyobb tűt, viszont olyat nem kapni minden rövidáru boltban.

Egy orosz miniaturista, Nikolai Aldunin (latin átiratban Mikola Szjadrisztij) megoldotta a kérdést, nem csak egy tevét, hanem ha kell egy hétfős karavánt is átpöccint a tű fokán, oázist jelentő három pálmafával. Persze ehhez mikroszkóp kell és a művész koncentrációja. A "szobrász" elmondása szerint két szívverés közt dolgozik, hogy tökéletesen mozdulatlanul tartsa a kezeit.

A művész hat hónapon keresztül dolgozott, míg létrehozta ezt a 34 különálló részből álló arany AK-47-es gépfegyvert, ami összehasonlításképp egy gyufaszálra lett helyezve. E fegyver fenekét amikor először elkészítette véletlenül el is vesztette munka közben. Valahol ott lehetett az asztalon, de annyira apró volt, hogy már nem találta meg, ezért újat kellett csinálnia.

A miniaturista moszkvai lakásában, s egyben műhelyében pózol szerszámai (pillanatragasztó, fecskendők, fogpiszkáló és egy 1985-ös mikroszkóp) mellett.

És íme egy tank, ami egy alma félbevágott magján parkol.

Ez a szamovár egy tűre lett helyezve, de mégjobban kifejezi apróságát, ha összehasonlítjuk a mellette látható tömbbel, ami nem más, mint egy cukorszem. Azért ilyen arányban keverve lehet, hogy kicsit édes lenne az a tea.

Lóra bolhára fel! - gondolta egy megrendelő, aki patkókat kért és nyerget a bolhára. A művész nem csak patkót, de három patát is varázsolt a kis ugrancs-ra, a nyereg és a kengyel mellett.

A nagy orosz regényíró, Lev Nyikolajevics Tolsztoj (Лев Николаевич Толстой) arcképét is belevéste a mikro-faragó egy rizsszembe, ez is sok munkát emésztett fel, mint ahogy a többi alkotás is. Hetekig-hónapokig készül egy-egy projekt.

A képeket a time.com-on találtam.

Tovább a poszthoz
4 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr21718878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor2 2009.03.07. 00:03:07

Ez a tű fokos dolog nem konkrétan a tü re vonatkozik mert régen a városok kapui akkorák voltak hogy egyszerre csak 1 ember mehetett át rajta .És azért szokták ezt így mondani.

Atom · http://atom.blog.hu 2009.03.08. 23:20:05

Jah. Tudom olvastam, de Bibliai alapok és más variációk is vannak rá, így nem mentem bele. Én azt olvastam, hogy esténként csak egy olyan kapu volt nyitva (kiskapu), amin egy teve már nem fért át.

KovácsKincső 2012.09.20. 15:44:09

Kedves Atom, voltam pár éve egy olyan kiállításon (úgy emlékszem Esztergomban), ahol nagyon nagyon hasonló alkotások voltak. Egy tű fokában piramisok, karaván, méhecske, hasonlók.
Tudnál esetleg segíteni nekem, hogy létezik-e még ez a kiállítás?
Köszönöm :)

Atom · http://atom.blog.hu 2012.09.21. 08:35:40

@KovácsKincső: Sajnos nem tudom, nem is hallottam róla, hogy volt nálunk is ilyen.
süti beállítások módosítása