atom

Filmekről röviden 2. - amiket nemrég láttam

2008.08.05. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 1 komment komment
Filmekről röviden 2. - amiket nemrég láttam Tovább

Vasember - Iron Man
Le kell szögeznem már az elején, hogy szeretem a képregényből adaptált filmeket. Persze vannak esetek, amikor azt mondom, hogy inkább nem kellett volna egy-egy filmet megnézni (Pókember 3), de javarészt megnézem őket. Nem mindig szeretem az unrealisztikus filmeket, viszont az évek során rájöttem, hogy ez leginkább a gyerekfilmekben feltűnő bugyuta műanyagvilágra terjed ki. Az Ironman olyan, mint amilyenre számítottunk az előzetesek alapján.
Egy gazdag fegyvergyáros jó útra tér, ehhez előbb a közel-keletes háborúzásokban elrabolják egy szuperrakéta megépítésére, ami helyett ő egy szuperpáncélt kovácsol magának egy barlang mélyén. A főhős Robert Downey Jr. király. Király, mert rég láttam ilyen jól alakítani a laza figurát, az utolsó porcikáiból is a lazaság árad és azok a cinikus és irónikus beszólások, amiket és ahogyan tesz, a zsigerből jön. Kiváncsi leszek a második részre, mert ugye ez a rész mutatta be, hogy hogyan születik meg az "ólomkatona". A látvány első osztályú, mert ha néha dacolva is a valószerűséggel és a fizikával, de sikerült olyan látványt alkotni, hogy elhittem azt a vasjelmezt, nem látszott rajta, hogy effekt, olyan volt, mint ha igazi lenne. Aki szereti a műfajt, annak ajánlom, nekem nagyon tetszett.


A kulcsfigura - The Lookout
Nagyon durva kezdés, szegényesebb folytatás. Alapjában véve nem rossz, részemről az egyszer megnézős kategóriába sorolható. Egyszerű a történet, "egyenes vonalú egyenletes mozgást" végez, nem tekeredik, nem kacifántos, értitek, nincs túlterhelt agymunkája a nézőnek. Nem is annyira a bankrablásról szól a film, inkább a főszereplő élete van a középpontban.
A film egy tragikus balesettel nyit, ami elég durva. Szóval a hirtelen meglepetés az nagyon el lett találva. A főhős, Joseph Gordon-Levitt (Chris Pratt) olyan fejsérülést szenved, hogy a legalapvetőbb feladatok elvégzéséhez is szüksége van a jegyzeteire. Lakótársára (Jeff is nehézkes támaszkodnia, hisz ő vak. Aztán megjelenik Gary (Matthew Goode) és egy kicsit újra felidézi benne a szórakozást, a csajozást és egyéb dolgokat. Mindez egy bankrablás megalapozása, melyben Chris is fontos szerepet vállal, nem is akárhogyan.


A nemzet aranya - Titkok könyve - National Treasure - Book of Secrets
Bevallom, hogy nagyon vártam ezt a filmet, mert Nicholas Cage is a kedvenc színészeim gárdáját erősíti és a történet is elég bonyolult volt ahhoz, hogy lekössön a sok-sok fejtvénnyel, rejtvénnyel és részlettel:) Kicsit gyengébb volt az elsőnél szerintem, az egy picit jobban lekötött, de azért most sem aludtam el a film alatt. Az nem tetszett, hogy a végén olyan "egyszerűen" találták meg a kincset, azt hittem, hogy még tekergetik egy ideig a furmányos fonalat, de sajnos nem.
Benjamin Gates ebben a részben egyik felmenőjének nevét kell, hogy tisztára mossa, akiről elterjed a hír, hogy szerepet vállalt a Lincoln elnök elleni összeesküvésben. Még az amerikai elnököt is elrabolja, hogy belenézhessen az elnöki titkok könyvébe, melyben az összes sztori szerepel, ami valaha megmozgatta az amerikaiakat (51-es körzet, Holdraszállás, Kennedy-gyilkosság, Watergate-ügy stb).


Az utca királyai - Street Kings
Keanu Reeves, mint alkoholista zsaru... ...nem. Keanu Reeves, mint kiégett zsaru... ez sem jó. Keanu Reeves egy kiégett alkoholist mocskos zsarut játszik, akinek az élete nem patyolattiszta, de akkor is a jó oldalon áll, mert csak úgy hullanak utána a rosszfiúk. A filmben van sok vér, erőszak, Los Angeles és külvárosa, lövöldözés stb. A kis Neo ebben a filmben is megállja a helyét, de valahogy a sztori kicsit gyengécske, vagy a cselekmény? Nem is tudom... Láttam már komolyabb akciófilmeket is. Pozitívum Keanu verdája, az nagyon tetszett:) A jelenetek nagy része este vagy naplementében játszódik, ez is sugallja a nézőkbe a nyomasztó-mocskos külváros hangulatát. Na azért érdemes volt megnézni, Forest Whitaker is érdekes volt ilyen "genny főnökszerepben".

Tom Ludlow (Keanu Reeves)  tipikus rossz zsaru karakter. Amikor kiderül a kollégáiról, hogy benne vannak nyakig a "lecsóban", akkor már inkább a rossz, de azért jó zsaru képe is kezd körvonalazódni. Mindemellett azért megy az alkoholizmus is, meg a sötét látószög a filmben. Végül várható, de mégsem egyértelmű fordulat bolondítja meg kicsit a sztorit. Érdemes megnézni. Keanu R. nem sűrűn látható ilyen szerepekben, bár már a Constantine-ben is alakított kicsit a cigizéssel meg a tüdőrákkal...

 

Agyő nagy Ő - The Heartbreak Kid
Bár több ismerősöm is azt mondta, hogy nem volt túl nagy durranás, mégis megnéztem a filmet. Tény ami tény, hasaltam már jobban is a földön a röhögéstől, de most sem csalódtam. Ben Stiller neve egy film esetén nálam azt jelenti, hogy vigyorgás és "Mazel Tov!" az lesz benne:) E filmben volt vicces jelenet, romantika, tipikus "miért nem mondja meg az igazat mielőtt a csaj megtudja, mert úgyis rájön" szindróma, visszatérő momentum (ezutóbbi volt a kedvencem, melyet a mexikói zenészek testesítettek meg). Azt elismerem, hogy nem egy Apádra ütök vagy egy Derült égből Polly vagy stb, van benne vontatott és hülye rész is.. ..viszont nem is mondom azt, hogy nem érdemes megnézni.

Eddie Cantrow (Ben Stiller) agglegény, nem egy csajozós típus. Amikor belebotlik "mondhatni" élete párjába, rövid románc után meg is kéri annak kezét. Természetesen már a nászút első kilométerein halmozódnak az addig még nem ismert negatív tulajdonságok, hamar kiderül, hogy nem is olyan nagy az az Ő. Viszont a nászúton megismerkedik Mirandával, aki már az első percekben is nagyobb Ő, mint az előző. Beleszeret, románc, bukta, harc és a vége mégsem az amire egyből gondolunk, mi kell még?!...

 

További, filmekről alkotott véleményeim ide kattintva.

Tovább a poszthoz
1 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr60523664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Garai Gábor 2008.08.07. 09:43:28

Hozhatnál haza egy pár filmet...
süti beállítások módosítása