atom

Trinity (Szentháromság) diadala - Az első atombomba

2007.07.16. 08:02 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Trinity (Szentháromság) diadala - Az első atombomba Tovább
"Atyaisten, milyen szép!" - az új-mexikói sivatagban ezek voltak Ben Benjamin fotográfus első szavai, amikor 1945. július 16-án megpillantotta az első atomrobbanás nyomán felszálló tűzgömböt. A 350 kilométerre lévő Portalesben egy reggelit készítő nagymama kiparancsolta ágyából és letérdepeltette kisunokáját: "Imádkozz, eljött az Úr! Nyugaton kelt fel a Nap!"
19 ezer tonna TNT erejének megfelelő robbanást értek el a tervezők, 600-700 méteres körzetben zöld színű üveggé olvadt a sivatag homokja. Pontosan 3 hét múlva ledobták "Little Boy"-t Hirosimára és három nappal ezután "Fat Man"-t Nagasakira. Ennek hatására Japán letette a fegyvert, elérték az amerikaiak a céljukat, véget ért a második világháború.
A videón a Trinity (Szentháromság) névre keresztelt kísérleti bomba, az első atombomba robbantása látható:

(Ha nem látnád a videót kattints ide!)
forrás: Népszabadság Online, wikipedia, enapon
Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr33115007

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2007.08.15. 11:44:40

Hirosima, Nagaszaki és az atombombaE hónap 6-án és 9-én dobták le az atombombákat 62 évvel ezelőtt Hirosimára, majd Nagaszakire. Ez idáig ez a két atombomba volt, amit harci események közepette, katonai céllal dobtak le. Az Észak-Amerikai Egyesült Államok…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása