atom

Kéne egy vese 0%-os kezdőrészlettel, alacsony THM-mel - Repo Men filmajánló

2010.07.22. 14:43 | Atom | Szólj hozzá! 2 komment komment
Kéne egy vese 0%-os kezdőrészlettel, alacsony THM-mel - Repo Men filmajánló Tovább

Ha nem tudod fizetni autód hitelének törlesztőrészleteit, a bank visszaveszi tulajdonát - a nem túl távoli jövőben játszódó sci-fiben, a Repo Men-ben is ezt az elvet alkalmazzák, a behajtók visszaveszik a cég termékeit, csupán annyi a különbség, hogy a filmben nem anyagi javak jelképezik a lízingelés tárgyát, hanem mechanikus belső szervek.

A jövőben az emberiség életminőségének javítására, és az évekig tartó donorlistákon való várakozás megszüntetésére feltalálták a mesterséges belső szerveket. Ezek a tökéletesen működő szerkezetek megoldást nyújtanak az emberek egészségyi problémáira, viszont áruk nagyon borsos, ezért a gyártó, a Union cég lízingeli ezeket. Amennyiben a felhasználó nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, akkor hamarosan felkeresi egy repo, azaz behajtó, s visszaveszi a cég tulajdonát. Ha le kéne írnunk egy ilyen behajtót, akkor nem sebészhez, nem korboncnokhoz hasonlítanánk, hanem egy vagány mészároshoz - amelyek közt van precíz és brutális állat is egyben. Egy ilyen behajtó Remy (Jude Law) is, aki barátjával Jake-kel (Forest Whitaker) járja a megadott címeket és az utcákat, behajtandó szervek után kutatva.

A film egy olyan jövőképet mutat be, ami akár meg is eshet. Igaz nem hinnénk, hogy halomra ölnék a behajtók büntetlenül az embereket, viszont igen is meglehet egyszer arra az esély, hogy műszerveket használjon az emberiség, melyek árai elég magasak ahhoz, hogy lízingelni kelljen azokat. Ez a film is kicsit rámutat a hitelvállalás veszélyeire. Az elmúlt pár évben a hitellel rendelkező társadalom elég sokat szenvedett az árfolyamingadozások, illetve a felelőtlen hitelvállalás miatt. Ebben a jövőképben viszont már nem csak a négy kerék, vagy az otthon léte a tét, hanem az életük. Elgondolkodtató...

Ez a sci-fi nem csak témája miatt érdekes, hanem a bemutatott jövőkép miatt is. Nem túl távoli, az autók nem repülnek, sima Volkswagennel rójják a behajtók az utakat, vannak romos épületek, de nem olyan a világ, mint egy apokalipszis után, tehát: valóságos, elképzelhető. A film hangulatát nagy mértékben irányítja Marco Beltrami zenéje, s látványos jelenetekből is kijár rendesen. A Union központjának folyosóján lerendezett harcjelenet látványos, s az utána következő képsorok a szkennerszobában - azaz a film csúcspontja - emlékezetes jelenet marad számomra. Szerelem, szánalom, megbocsátás, düh, remény, boldogság, bizonyítás, elszántság - s temérdek hatás egy jelentbe sűrítve.

Érdemes megnéznie a filmet azoknak, akik kicsit is fogékonyak a sci-fi iránt, azoknak, akik nem utasítják el csípőből a jövőképeket. Hozzá tenném még, hogy a film végére bevitt "csavar", akkorát fordít a sztorin, hogy az addig már-már leüllepedett szummázást teljesen felkavarja.

Itt az előzetes:

A részletesebb filmajánlóm több infóval, képekkel és bővebb sztorival kiegészítve ide kattintva olvasható.

Tovább a poszthoz
2 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr972168751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seth_greven 2010.07.25. 12:18:50

Jó írás.
Marco Beltrami zenéjét én is szeretem.

Két apróság:
*THM-mel
*Jake-kel
süti beállítások módosítása