atom

Moon - egy minimalista sci-fi dráma

2010.02.03. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 4 komment komment
Moon - egy minimalista sci-fi dráma Tovább

Ha valaki ma sci-fit akar rendezni nincs könnyű dolga, hiszen már alig akad olyan téma, amit ne lőtt volna el egy másik alkotó, s persze a giga-filmek digitális munkáit (CGI), már nehéz felülmúlni. Ki gondolná, hogy az Avatar-féle filmek világában van még olyan rendező, aki makettekkel dolgozik, s damilokon rángatja a járműveket? Duncan Jones ezt teszi (az alacsony büdzsé miatt is), első filmje így is sikert aratott, s nem csak a sci-fi rajongók körében.

A sztori
2026-ot írunk, a Föld kifogyott energiatartalékaiból s a hiányt a világűrből, pontosabban a Hold felszínéről származó Helium-3 gázszármazékkal pótolják. A Holdkőzetből önjáró gépekkel nyerik ki a gázt, egy ember elég felügyelni és kiszolgálni a Holdbázist. Eme unalmas munkára jelentkezik Sam Bell (Sam Rockwell), három éves szerződésének lejárta előtt két héttel kapcsolódnak be a nézők Sam történetébe.

Sam egy kommunikációs műhold meghibásodása miatt csak előre rögzített videóüzenetekben tartja a kapcsolatot a Földdel, ott élő feleségével, kislányával, illetve munkaadóival. Sam-et megviseli az egyedüllét, egyetlen beszélgetőtársa Gerty, a robot, kinek hangját Kevin Spacey kölcsönözte. Az egyedüllétre jellemzően a tárgyak/virágok neveket kapnak, s az összhatás azt sugallja, hogy a férfi elméje az ép és zavart határán egyensúlyozik. Egy nap Sam különös dolgokra lesz figyelmes, hallucinál, s emiatt balesetet is szenved a Holdjárójával. Ezután a bázison ébred, nem emlékszik semmire, Gerty tiltása ellenére kimegy a baleset helyszínére, s az összetört Holdjáróban ott fekszik valaki. Megdöbbenve tapasztalja, hogy az ájult ember nem más, mint saját maga, s hogy ez klónozás, ikertestvér, vagy csupán egy megviselt elme bizarr játéka, az a filmből kiderül.

Annyit olvastam erről a filmről mielőtt megnéztem volna, hogy: egy színész játszik benne. Ez persze rögtön ijesztő is tud lenni, ha az ember már látott pár unalmas one man show-t. Később kiderült, hogy felesleges volt az aggodalom, hiszen hamar erősen kattogni kezdett az agyam és tettem fel a kérdést jelenetről-jelenetre: Most akkor mi van?!

Nagyon jól eltalált film ez, bár nem árt, ha valaki szereti az ilyesmi, egyszemélyes, jövőképes stílust, amiben csupán egy robot van még jelen, Gerty, kinek hangját egyik kedvenc színészem, Kevin Spacey kölcsönözte. Megérte rázavarni azt az 5 millió dollárt Duncan Jones munkájára, maradandót alkotott műfajában.

További részletek itt...

 

Tovább a poszthoz
4 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr981723461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajnal Pappa 2010.02.03. 10:59:52

The Box-> www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=104850

Donnie Darkos pasi új filmje,pár moziban lincselést okozott kb...nekem tetszett:D Ettől tépni fogod a hajad!

Olya 2010.02.04. 12:19:20

Tetszik ez a film... Bár volt egy két rész, ahol nem tudtam, hogy most akkor ki kivel és hol van, de jó! :D

Törzsvendég:-) 2010.09.30. 17:30:23

Filmajánló,meg könyv és egyebek.
www.youtube.com/watch?v=nedwZwOvdVs
Lehet ismered?Én teljesen rákattantam.:-)

Törzsvendég:-) 2010.09.30. 17:35:09

Hogy akadtam Terry Pratchettre:
Poirot-David Suchet (imádom:-)-Postamester gonosz szereplője-Terry Pratchett műve:-)

www.youtube.com/watch?v=o4VlX9cMEbw&feature=related
süti beállítások módosítása