atom

Föld lenni kis bolygó, kis porszem in the világmindenség

2007.06.14. 08:02 | Atom | Szólj hozzá! 2 komment komment
Föld lenni kis bolygó, kis porszem in the világmindenség Tovább

Az alábbi képekeket már sokan látták, így vagy úgy terjednek a neten, "fw:" témájú emailekben diavetítésekben, stb.
Van egy olyan határ ami után már az agyam bizonyos méreteket nem képes feldolgozni. A Napunkat még úgy ahogy elfogadom, átmérője 1389269,746km (a Föld átmérőjének a 109-szerese). De azok a csillagok, vörös óriások és egyebek már elképzelhetetlenek számomra, amelyek a képeken szerepelnek. A bolygók egymáshoz képest eredeti méretüket mutatják, ez az első három képen még nem is annyira különös, de az utána következő két kép láttán bennem elveszett, avagy átfogalmazódott? Sőt! Értelmét vesztette a "nagyság" az "óriás" kifejezés... Ha az "Antares"-hez hasonlítom magam, akkor rászolgálok a nevemre, hozzá képest csak egy atom vagyok...





Egyébként azért ilyen óriások ezek, mert a magjukban már kimerítették a hidrogén készletüket és elkezdték a magot körülvevő rétegben lévő hidrogén égetését. Mivel az energiaforrás így közelebb kerül a felszínhez, a csillag tágulni kezd. A csillag ezáltal ugyan fényesebb lesz, viszont a sugara (ebből következően a felszíne is) erősebben növekszik mint a fényessége. Ennek eredményeképpen a csillag nagyobb lesz de hidegebb és vörösebb színű, s ebből adódik a név vörös óriás. (forrás: wikipedia)

Kapcsolódó:
Utazás a makrokozmosztól a mikrokozmoszig

Tovább a poszthoz
2 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr7297941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dia 2008.01.11. 23:54:01

Ilyenkor vetődik fel az emberben a gondolat, hogy milyen "nagyok" vagyunk, mi emberet pl.: egy ATOM-hoz képest, és milyen "aprók"Pl.: az Antares-hez képest! Eszméletlen!

pankeey 2008.01.12. 00:46:23

az semmi, en most tudtam meg, hogy a neptune nem az egyseges felsooktatasi tanulmanyi rendszeres program-bizbasz, hanem egy bolygo!
a ATOM meg nem az a tom [kunckunc]
süti beállítások módosítása