atom

A kacsák hápogása márpedig visszhangzik!

2007.06.01. 11:26 | Atom | Szólj hozzá! 4 komment komment
A kacsák hápogása márpedig visszhangzik! Tovább
Mindenki kapott már olyan e-mailt amelynek tárgya úgy kezdődött,hogy "FW:". Természetesen én is rajta vagyok 1-2 ismerősöm továbbküldési listáján ami nem is baj, mert jókat szoktam mosolyogni a képeken, diavetítéseken, teszteken, bölcsességeken, vicceken és még mindenen amit továbbküldenek a szartól a repülőig:-D
De tegnap este kiborult a bili... Nem is tudnám megmondani, hogy hány diavetítést kaptam ill. "Tudtad-e?" címzésű ténycsokrot amelyben azok elindítói mindig beszúrták a balkezes jegesmedvék és a ugrani nem tudó elefántok közé azt a szegény kacsát (szabad megjegyeznem, hogy Ádi félig jegesmedve, mint kiderítettük, mert Ő is balkezes).
Szóval ott van az a szegény kacsa, akinek a hápogása nem visszhangzik. (legutóbbi diavetítésben: "ha egy kacsa hápog, annak nincs soha visszhangja, és nem tudják, hogy miért...") - Tudom most ez lehet, hogy sokaknak fájni fog és egy világ omlik össze bennük, mert a baráti társaságban már ezt milliószor felhozták büszke tudorként, de ez a tény egy kacsa (a hír jellegét illetően).
A "University of Salford" Manchester-i székhelyű egyetem bebizonyította, hogy ez hülyeség. Daisy-t (így hívták a kacsát) bevitték először abba a terembe, ahol a visszhang-változó egyenlő a 0-ával. (ez olyasmi, mint a rádiók studiójának a fala belülről (nem verődhet vissza hang). Aztán bevitték a visszhang-terembe, ami annyira visszhangos, hogy kishíjján még a pislogás is visszhangzik. És lám-lám ezt hallották: Daisy-hápogása
Akinek nem játszaná le a gépe elmondom, hogy visszhangzik Daisy. A National Geographic is forgatott egy riportot erről a jelenségről, hogy a tévhitet eloszlassa.
Valószínűleg az álhír azért terjedt el, mert a kacsák természetes lelőhelye a tavakon van, ahol inkább a nádasok, mint magas sík falak/felületek a jellemzők, amelyek legalább huszonhat méterre vannak a hangforrástól, hogy visszhang keletkezzen. Ezért van, hogy nem hallotta senki a kacsa-visszhangot így elterjedt ez a feltételezés.
Aki nem hiszi fogjon egy kacsát és vigye Tihanyba az Echódombhoz, fordítsa az apátság felé Donaldot és füleljen!
Tovább a poszthoz
4 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr1890481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pankeey · http://pankeey.cn 2007.06.01. 17:07:30

hmm. legures terben is ?!

Jenő 2007.08.30. 19:22:38

Megnézném, ha bármit találnál ami visszahgzik olyan helyen.

wildgica · http://henrietta.klog.hu 2007.08.31. 18:26:44

Pontosan egy ilyen postra vártam. Baromira elegem van már ebből az okosságból. Számomra csak az az ijesztő, hogy olyan sokan elhitték ezt a kacsát. Remélem a bejegyzéseddel sokakban eloszlatod ezt a tévhitet.
(Kezdhetnénk mondjuk azokkal, akik kitalálták azt a reklámot, amiben ezt emlegetik...)

Joe bácsi 2007.08.31. 20:41:38

Az Echódombbal annyi a cink, hogy beépítették és tönkretették a visszhangját.
süti beállítások módosítása