atom

Kells titka (The Secret of Kells) - lenyűgöző animáció-ajánló

2010.04.13. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 5 komment komment
Kells titka (The Secret of Kells) - lenyűgöző animáció-ajánló Tovább

Pár hete volt egy bejegyzésem, amelyben egy rövid animációs kisfilmet ajánlottam, Az öreg, a macska és a szélmalom címmel. A kisfilm kommentjei közt ndavid42 némi hasonlóságot vélt felfedezni az, és a "The Secret of Kells" - rajzfim közt. Olvasgattam róla s a trailer alapján eldöntöttem, hogy látnom kell. Mostanság imádom a klasszikus rajzfilmeket (ami nem csak agyonvektorizált számítógépes elemekből épül fel, hanem 2D 'hatású' sokhelyütt (vagy végig!)).

A kép és a sztori már elég kedvcsináló lenne a filmhez, az már csak egy plusz löketet ad az egésznek, hogy a Belleville-i randevú producereinek is köze van hozzá, amit nagyon szerettem. Emellett sok-sok jelölést kapott különféle díjakra, illetve vitt is belőlük haza majd féltucatot. A rajzfilm kétharmadát Magyarországon rajzolták, rendezte Tomm Moore.

Az ír mesében akad mágia, kelta mitológia, egy csodálatos mese, minden mozzanatában. Brendan (a főszereplő kisfiú) szerzetesként él Kells-ben, amit a közeledő vikingek támadása fenyeget. Brendan kissé engedetlen gyermek, illuminátor szeretne lenni legbelül, de nagybátyja, Kells apátja visszafogja a fiú effajta törekvéseit mindaddig, amíg megérkezik egy napon Aidan testvér, aki bepillantást enged a Iona kódexébe s annak oldalai teljesen elvarázsolják a fiút. Olyannyira, hogy a falut körülvevő falon túli erdőbe is kimerészkedik, ahol találkozik Aisling-gel, a tündérrel - avagy farkaslánnyal. Kaland, mese, mitológia - káprázatos végeredmény - imádom. Itt az előzetes:

Előzetesből van mégegy, ami kicsit más hangulatú, lehet, hogy egyeseket inkább így fogna meg, itt az amerikai trailer. Nézzetek be a honlapra is, sok szép kép van a meséről a galériában.

A mesében Aidan illuminátorral érkezik egy macska is Kells-be. Nevezetesen Pangur Bán, akire állandóan odafigyelünk, amikor feltűnik a kép bármely szegletében. Nagyon jó karakter, csak úgy, mint Aisling, akinek dalától még most is borsódzom, hallgassátok:

Ez nem csak egy mese, hanem egy történet. Ez nem akciófilm, mégis izgalmas. Nem vígjáték, mégis nevethetsz sokszor. A sztori fő fonala egyenes vonalú egyenletes mozgást végez - avagy nagyjából sejthető, de talán nem is erre kell figyelni, hanem arra, hogy ez nem azért készült, hogy szétröhögtesse a popcorn-kóla kombón hízó kölyöktársadalmat.

Nézheted gyerekként, csodálva a mesebéli világot. Nézheted felnőttként, csodálva s megérteni próbálva a mesebéli világot, a mítoszt, az értékeket. Nézheted csak úgy is, hogy: délutánra jó lesz, talán téged is elvarázsol Aisling dala, megragad Pangur Bán tekintete, Aidan vigyora, Brendan kalandvágya, a mágia...

Tovább a poszthoz
5 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr261916553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2010.04.13. 10:18:59

Nekem nagyon tetszett...
Ezt már lehet ajánlottam,szerintem ez is nagyon jó mese.
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=95893

-Ani- 2010.04.13. 21:43:38

A Belleville-i randevú az én kedvencem is, szívesen megnézném ezt a mesét is, biztos nagyon jó. :)))

-Ani- 2010.04.13. 21:45:09

@Törzsvendég:-): Júj ez a Három rabló is nagyon jó lehet! :)))

Atom · http://atom.blog.hu 2010.04.13. 23:59:44

@Törzsvendég:-): Még nem javasoltad, majd utána nézek, mert érdekel:) Egyébként sejtettem, hogy te már láttad a Kells-t:)
@-Ani-: Majd teszek róla, legközelebb, hogy lásd:)

AR5T7 2010.08.13. 17:53:39

Brüsszelben volt szerencsém megtekinteni ezt a filmremeket. azóta is a hatása alatt vagyok. és megfogott a régi kelta mitológia is. mióta láttam, nagyon sokat olvastam utána. számomra talán a legérdekesebb mitosz az összes közül (maya, stb) bár én gyerekeknek nemigazán ajánlanám. inkább a 15, de méginkább a 18+ korosztálynak. 23 éves fejjel is mély nyomokat hagy az emberben.

"Nézheted gyerekként, csodálva a mesebéli világot. Nézheted felnőttként, csodálva s megérteni próbálva a mesebéli világot, a mítoszt, az értékeket. Nézheted csak úgy is, hogy: délutánra jó lesz, talán téged is elvarázsol Aisling dala, megragad Pangur Bán tekintete, Aidan vigyora, Brendan kalandvágya, a mágia...,,
Tökéletes lezárása ez egy nagyszerü cikknek! sokkal több embernek kéne ezt látnia, mert megérdemelné!
süti beállítások módosítása