atom

Jonestown - Az 1978-as tömeges öngyilkosság

2009.11.18. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 3 komment komment
Jonestown - Az 1978-as tömeges öngyilkosság Tovább

Mindenféle sztorikat olvasgattam a neten, amikor belebotlottam Jonestown történetébe. Mit is mondjak? Nagyon megdöbbentem a tömeges öngyilkosság, több mint 900 ember halt meg Guayanában, a Jim Jones vezette Népek Temploma közösségében. Ciánnal mérgezett narancslét ittak, az ellenállókat pedig lelőtték, a halottak közt több mint 270 gyermek volt. Hogy van az, hogy erről még sosem hallottam?! Nekem ez a sztori teljesen kimaradt, sosem olvastam róla... Ma 31 éve annak, hogy megtörtént az eset.

Jim Jones, a Népek Templomát alapító vezető, a hetvenes években San Fransisco-ban központi politikai figura volt. 1977-ben megjelent róla egy leleplező cikk, amiben volt kultusztagok, az ellenük elkövetett fizikai erőszakról számoltak be. Jones a cikk megjelenése után a guyanai dzsungelbe telepítette át szervezetét, hogy felépítsék városukat, Jonestown-t. Azt tervezték, hogy egyenlőségen alapuló mezőgazdasági közösség lesznek, s főként rizst fognak fogyasztani. 

A közösség hamar felismerte, hogy elszigetelt életük inkább börtön, mintsem vágyott szabadság. 1978-ban Jones pénzügyi bizalmasának, Deborah Laytonnak sikerült kiszöknie Guyanából, de az amerikai kormány annak ellenére is késlekedett a vizsgálattal, hogy több figyelmeztetés érkezett: Jones a tömeges öngyilkosság gondolatát sulykolja emberei agyába. 

1978 november 18-án Leo Ryan kongresszusi képviselő vezetésével elindult egy riporterekből és rokonokból álló küldöttség Jonestownba, mert többen jelezték már, hogy távozni akarnak a közösségből.

A delegációt indulásakor lesből megtámadták, és tagjait a politikussal együtt megölték. Ugyanazon a napon megkezdődött a tömeges öngyilkosság. A gyerekek szájába fecskendővel töltötték be a mérget, a felnőttek egy része önként ment a halálba. Akik nem engedelmeskedtek, azokat Jones lelövette. Magát a kultuszvezetőt lőtt sebbel a fején találták meg. 

1979-ben megállapították, hogy Jones szélsőséges paranoiában szenvedett. 1980-ban kimondták, hogy a CIA-nek nem volt előzetes információja a tömeges öngyilkossági tervről. Az ügy kapcsán kibocsátott 782 oldalas jelentés mögött azonban még mindig ott van az az 5000 oldal, amely a mai napig (1998. nov. 18) titkosnak számít.

Most teljesen elvagyok hűlve... Szörnyű...

forrás: hetek.hu
képek: time.com

Tovább a poszthoz
3 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr13811258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása