atom

Az igazi macsó - dugd meg a nőt, utána dobd le a fáról - még mindig szarvasbogarak (fotó, videó)

2009.06.18. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
Az igazi macsó - dugd meg a nőt, utána dobd le a fáról - még mindig szarvasbogarak (fotó, videó) Tovább

Nos a múltkori bejegyzésem kommentjeiben szó esett egy félszar(v)ú szarvasbogárról, amit felkutattam, de kegyeleti okokból és az internetező gyermekek lelki békéjének nyugalma érdekében nem fotóztam le, így nem is teszem közzé azt a némi maradékot, amit a többi egyéb rovar meghagyott belőle.
Találtam egy másik halott bogarat

Helyette pár fotó és egy igazán jó pillanatot megörökített videó. A nagy kanbogár épp a nősténnyel úgymond "együtt volt", amikor megérkezett másik két kan, két vetélytárs. A domináns A hím nem engedte át a többieknek a nőstényt.
A macsók gyülekezete, a képen nem látszik, de a baloldali hím alatt egy nőstény van

B hím közelített, de A nem hagyta másnak, hogy hozzáférjen kedveséhez. Kisebb megmozdulások után A hím előrébb mászott, szarvaival elriogatta a többieket, majd felkapta a nőt, s ledobta a fáról _ az igazi macsó. Miután végzett másé ne legyen. A videóban később még látható egy reccsenős viadal is, amit szintén ejtéssel fejeznek be.

Egyébként a fa tövében kamerával és fényképezőgéppel felszerelkezve azt figyeltem, hogy folyamatosan elindulnak egymás felé, kicsit viaskodnak, aztán végül az egyiket mindig ledobja a másik.
Harc a területért, ledobás előtti pillanatok

A lezuhant tag nem adja fel, ilyenkor sebtiben elindul vissza, és van, hogy az esést követően egy-két perc múlva már újra ott van a másik bogárral szemben - s ez így megy egész nap. Elvannak... Ki tudja?! Lehet, hogy ez játék és így szórakoznak, nem száz százalék, hogy a fűzfa feletti uralom a kiváltó ok.

Kapcsolódó:
Újra nálunk a szarvasbogarak
Szarvasbogár - Shit-Iron-Beetle

Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr951188817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása