atom

Klímaváltozás - Az a kritikus 6 fok

2008.03.22. 07:00 | Atom | Szólj hozzá! 2 komment komment
Klímaváltozás - Az a kritikus 6 fok Tovább
A víz világnapján mi mást írhatnék, mint egy frappáns kis ökológiai-aktivista bejegyzést?!

Az NGC-n láttam egy műsort, "Az a kritikus 6 fok" címmel. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg!
Olyan fantasztikus információkat tudhatunk meg belőle, minthogy csak az Amerikában elfogyasztott sajtburgerek előállításakor keletkező több tonna széndioxid mennyisége több, mint amennyit az összes városi terepjáró kibocsát Usa-szerte...
És ez csak a sajtburger...


0,8 foknál tartunk jelenleg, már érezhetjük. Ha nem csökkenti az emberiség évi 7milliárd tonnával a széndioxidkibocsátást, akkor mindenképp felmelegszik a légkör (persze nem 1-2 éven belül). Amellett, hogy eltűnnek a gleccserek még kiszárad a Gangesz is, akkor indiának nehéz lesz... Nagyon nehéz. Így is évről évre 'menekül' a gleccser a hegyre, régen még 5-6 méter hó is esett egy éjszaka ott a hegyekben, most évente 50-60cm... A folyamat már halad.
3 fok a határérték, ezt a szintet elérve már nehezebb lesz cselekedni, mert az beindítja/elősegíti a rohamosabb melegedést. Csökkenteni márpedig nehéz, mert ha fele annyit ennének az autók (USA), mint amennyit most fogyasztanak, akkor is csak 2,5-3 milliárd tonnával lenne kevesebb a levegőbe jutó széndioxid.
4 foknál Észak-Kanada virágzó mezőgazdasági terület lesz, Skandináv területen létrejön egy új St Tropez, elsüllyed Velence, Egyiptom, és még egyéb nagyvárosok.
5 foknál már annyi jég olvadna el, hogy a víz elöntené Los Angeles-t, Kairót, Limát,  Bombay-t. Mai számok szerint 100 millió ember válna menekültté, kevés lenne a víz, a társadalmi rendszerek valószínűleg öszeomlalának, mint legutóbb azt láthattuk New Orleans esetében is a Katrina okozta károk idején.
6 foknál a helyzet tarthatatlan lenne... A víz pusztít és nyomorba dönt, terjeszti a halálos járványokat... Sok helyen kezelhetetlen káosz.

Konklúzió:
Ha kicsit jobban odafigyelne mindenki, ha kikapcsolnák a tévét (a készenléti fényt is), ha használnák azokat a szelektív kukákat (már ahol van) és jobban odafigyelnénk a környezetünkre, talán történne egyszer valami... Talán...
Én az üveget, a műanyag üvegeket és a papírt külön-külön gyűjtöm. Nem okoz nagy gondot, egy jegyzettömb lapjának mindkét felére írok és teljesen kikapcsolom a tévét. Ezutóbbi lépéssel egy a fent említett műsorban mért adat szerint 8-18ezret spórol az ember tévétől függően. Nekem is van sok pocsékoló és szennyező tevékenységem, biztos... Viszont nem takarózom azzal, hogy más sem tesz semmit, egyedül kevés vagyok, addigra úgyis meghalok. Inkább külön gyüjtögetem amit tudok, kevesebb papírt fogyasztok, lámpát sem égetek feleslegesen és újratölthető elemeket használok. Furcsamód engem megnyugtat, hogy ezeket teszem, van egy kis részem abban a sokaságban (bár föld méretekben gondolkozva kisebbségben), akik hasonlóképp cselekednek. Igaz az is, hogy ez probléma leginkább nagy méretekben dől el, de hiszek a sok kicsi sokra megy dologban. Én az optimizmus híve vagyok...


Persze ezernyi oldalt lehetne még ide sorolni, ezt nem teszem ez nem a Klímaváltozás blog és a green peace-be sem lépek be. Ez csak egy bejegyzés, ami megjelent a víz világnapján és elkallódik majd céltalanul a blog archívumában. Azért remélhetőleg akad egy-egy ember, akire hatni fog és ha nem is szelektív hulladékgyűjtésbe kezd, de legalább azt a pici kis fényt kinyomja a tévéjén...

Kapcsolódó:
Tények, okok, adatok, érdekességek - wikipedia

A globális felmelegedés következményei - origo:
1.Több százmillió allergiás beteg
2. Fajok vándorolása
3. Gazdagabb növénytakaró az Északi-sarkvidéken
4. Eltűnnek az Arktisz tavai
5. Gyorsulnak a műholdak

6. Gyakoribbak a földcsuszamlások
7. Szaporodnak az erdőtüzek
8. Felgyorsult a hegységek növekedése
9. Megváltozik egyes fajok programozott viselkedése
10. Műemlékeink pusztulása
Tovább a poszthoz
2 komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr74358773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papppa 2008.03.22. 15:48:48

most nem azért,nem a te tévéd megy egész nap,csakmert nem akarsz csíkot az oldalára?:)

Atom · http://atom.blog.hu 2008.03.22. 22:07:16

Igen, elég sokat megy a tévém, amikor otthon vagyok, nem szeretek 'egyedül' lenni, bár mostanság sokszor megint zene szól... Azt hiszem, hogy a kis fogyasztású lcd tv és a az AAA+ kategóriás mosógépem és az energiatakarékos hűtőm miatt mehet egy kicsit a tévém... (a csík már nem is izgat egyébként:P)
Ti meg deszkázás közben sokat izzadtok és termelitek a sok hőt a globális felmelegedéshez!:P
süti beállítások módosítása