atom

Lion+Tiger=Liger azaz Oroszgris

2008.01.03. 08:00 | Atom | Szólj hozzá! komment komment
Lion+Tiger=Liger azaz Oroszgris Tovább
A National Geographicon láttam egy videót, amiben a Ligerről beszéltek, aztán egyre jobban belemerültem és végül utánanéztem kicsit a neten. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen állat...
A recept nagyon egyszerű. Végy egy kanos hím oroszlánt, majd adj hozzá egy nőstény tigrist. Romantikus együttlét után megszületik a közös gyermek, mely hatalmasabbra nő, mint felmenői, sokkal hatalmasabbra.
Példaként vegyük az egyik legnagyobbat, Herculest:

Hercules hátsó lábaira állva 3 méter magas, súlya 450kg.
Az egyik leghíresebb példánya a hibrid macskáknak, a floridai Miamiban, a Jungle Islandon él. A Nagyban veszélyeztetett és ritka fajok intézményén belül a szoros együttélés miatt született egy oroszlán és egy szibériai tigris frigyéből.

Az alábbi videó alapján viszonyíthatunk, hogy mennyire nagy az emberekhez, vagy akár egy háromméteres 300kg-os szibériai tigrishez képest (azt hiszem a tigris az anyukája lehet).

Ha nem látnád a videót, kattints ide!

Elviekben a legnagyobb Liger 1888-ban, Bloemfonteinben, Dél-Afrikában élt. Súlya 798kg volt (ezt alig bírom aggyal feldolgozni).

"A hibridek nevét apa-anya sorrendben adják. Például a liger és a tigon kifejezések a lion (oroszlán) és a tiger (tigris) szavakból jöttek létre úgy, hogy mindig a hím neve került előre. Ennek megfelelően a liger magyarul oroszgris, a tigon pedig tigroszlán."

Magyarországon is van Liger, a Győri Állatkertben, Mountynak hívják és már médiasztár lett belőle. Rákos daganatát eltávolították ill. őssejtterápiával gyógyítják. Itt megnézhetitek a híradóban. Mounty egy olasz cirkuszból került Győrbe, amolyan nyugdíjas éveit tölti ott:D Képeket nézhettek róla itt.

Egyébként a Ligerek szelídebbek, mint a tigrisek, vagy az oroszlánok, Leopoldnak, házi lámámnak nem kell félnie, hogy eledelnek nézik, mint az oroszlánok itt.

Források: index.hu, en.wikipedia.org, Hotdog.hu

Tovább a poszthoz
komment komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr4281052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wildgica · http://henrietta.klog.hu 2008.01.03. 12:53:53

Herkulesről olvastam valamerre már, igazán szép cirmos. :)

Tommi 2008.01.03. 16:23:46

Egy ilyet elfogadnék :DDD Plüsscica...

Exmemoriam · http://www.gportal.hu/exmemoriam 2008.11.12. 11:22:09

Imádom! Annyira fennséges!
A Győri Állatkert honlapján egy kukkot sem találtam Mounty-ról, sem képet. A térképen sem jelölik a kifutóját...
Tujda valaki miért?

szalai szavanna · http://nnndnndndndndmdm 2008.11.28. 20:37:36

soha nem láttam még ekkora álatot
süti beállítások módosítása