atom

Titkos tudósító - Adventi kommandó

2006.12.17. 23:22 | Atom | Szólj hozzá! Szólj hozzá! komment
Titkos tudósító - Adventi kommandó Tovább

TESSÉK CSAK KIMENNI A FŐTÉRRE, NAGYON SZÉP!

Karácsony előtt egy héttel mindenki célba veheti, aki eddig még nem tette a Fő téren található Adventi vásárt. Nagyon oda kell figyelni, hogy a karácsonyi melódiák dallama és a szép megvilágítás, forraltbor és kürtőskalács illata nehogy elterelje olyan apró dolgokról a figyelmünket, mint az áru, amit megveszünk.

Lehet kapni rengeteg édességet és karácsonyi jellegzetességet. Vannak csoki-mikulások már 130 Ft-ért is, de senki se próbálja elhitetni az öccsével vagy a gyermekével, hogy az finom. Spórolásunk következménye, hogy tejbevonómasszából készült kevésbé ízes csokoládét fog majszolni a gyermek s kb. fél órát bűvészkedik majd szegény vele, amikor felragad a hirtelen a ragadós-lágyulós massza a szájpadlására. Maradjunk a minőségnél kérem szépen. Mandarin is kilószámra található, mintha mi lennénk a mandarintermelés hazája, olyan mértékben hordják a standokra az árusok. Lehet kapni festményeket is, melyek közül egy sem karácsonyi vagy advent hangulatú, de aki szeretne karácsonyra művészetet csempészni otthonába nyugodtan válogathat a szép festmények közül, érdemes magunkkal vinni a bankkártyánkat is, de ki van írva, hogy festményt már kamatmentes részletre is lehet venni. Lassan már alig van ágazat, amit nem térképeztek fel íly módon a részlet- és hitelvásárlási szakemberek. Lehet, hogy még megéljük azt, amikor kamatmentes részletre veszek tíz deka párizsit és négy zsemlét a boltban.
Aki aszalt gyümölcs rajongó, annak javasolhatom, hogy menjen el a vásárba, nézegesse a repertoárt, majd amit megkívánt azt vegye meg a feléért ott ahol idáig is szokta, ugyanis nem épp olcsó eme finomság itt. Apropó, van Önök közt angol? És indiai? Ha igen akkor kabát, kesztyű, sapka, sál és irány egy kis kikapcsolódásra. Csak ajánlani tudom, hogy célozzák meg a huszonkilenc fajta nagyvilági teát kínáló standot. Reggel, délben, este, kérhetünk főzve is magunknak, ha nem akarunk otthon bajlódni vele. Akik a kézműves dolgokat kedvelik szintén találnak maguknak fajátékoktól a szőtt terítőkön és szőnyegeken át a fonott kosarakig minden érdekeset. Van rengeteg gyertya, de az a négy hatalmas ott a tér közepén az nem eladó, sajnos. Pedig biztos sok ember vágyna rá, hogy egy kétméteres gyertya pislákoljon otthon, igaz begyújtásához disznópörzsölőre és létrára van szükség, eloltására pedig nem egy tüdőnyi levegő.
Bizsukat, karácsonyi díszeket, gagyi műanyagmikulást (táncolós), giccses gumimikulást és haszontalabbnál-hasznosabb dolgok egyvelegét találjuk meg egy két faházikóban. Képviselteti magát a 'mandala' irányzat is, ami szerintem nem épp karácsonyt idéző dolgokkal kecsegtet, de biztos van már fenyőfa és mézeskalács illatú füstölőjük is. Karácsonyfánk ágai végére akasztgathatunk füstölőket is csillagszóró helyett:-)
Nyugodtan lehet egy szál pulóverben jönni a vásárba, hisz egy fekete szövetkabátokat forgalmazó egység is jelen van, igaz színválaszték nincs, de ezt színesíthetjük a rózsaszíntől a hupililán át a neon-zöldig tartó színkavalkáddal jellemezhető sapka-sál-kesztyű árusok kínálatával. Ha pedig már aludni készülünk, akkor vehetünk magunknak pizsomát és köntöst is. Aki nem tud mit venni férfiismerősének ne csüggedjen, hisz az öngyújtók, kések, kulcstartók, flaskák és névjegykártyatartók széles tárházával találkozhat, gravírozással egybekötve. Hegylakóknak is találunk ajándékot, óriási kard is kapható tízezer forintért és ha valaki még a premier óta nem tudta maga mögött hagyni a Kill Bill világát az kaphat szamurájkardot is. Nőismerőseinkről sem kell megfeledkeznünk, parfümutánzatok tömkelege áll rendelkezésre, csak vigyázzunk a vásárláskor, mert ha kezünkön szagolgatnánk végig a termékkatalógust, akkor utána már ne tervezzünk be más boltokat is, mert elég kellemetlen amikor elhalad valaki mellett egy "mozgó parfüméria". Van gyerekruha, felnőttruha, tinédzserruha és eszkimóknak szőrmeruha. Van forraltbor (nem biztos, hogy sok szőlőt látott), van sültgesztenye (aminek elkészítésének módját már korábban publikáltam [Sültgesztenye kommandó]), van kürtőskalács és karácsonyra legjellemtelenebb lángos is (strandon, Balcsiparton még oké, de adventkor?) És ha már karácsony, akkor elmaradhatatlan kellék a plüss. Nagyon jó fogású és aranyos plüssfigurákat lehet találni, sőt idén végre úgy tűnik, hogy normális kinézetű rénszarvasfigurát is lehet venni.
A szerepjátékosok és a fantasy szerelmesei is fantáziálhatnak itt. Kellemes karácsonyi dallamok közepette válogathatunk a mindenféle 'torkok és gorkok' meg egyéb fantázianevű figurák közül. Rengeteg szerepjátékkártya van még természetesen.
És ezek csak azok a fabódék a tér közepén. A környező boltok kirakatai csak úgy villognak és havaznak belül. Nagyon szép este, hangulatos. Igyekszik ez a város és ha mindenképp a multik óriási átcímkézett világában vesszük meg az ajándékokat, akkor se forduljunk el tőle, mindenki kimozdulhat otthonról öt percre, hogy sétáljon egyet este és ne csak az újságokból ismerje azt a látványt amit az a rengeteg ember azzal a rengeteg égővel létrehozott...

(Külön köszönet Giginek az első fényképért!)

Tovább a poszthoz
Szólj hozzá! komment

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://atom.blog.hu/api/trackback/id/tr666508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása